Cameron: Exploatarea gazelor de şist ar putea fi un motor suplimentar de creştere a economiei Marii Britanii

Extragerea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice poate sprijini creşterea economiei Marii Britanii şi încuraja revenirea afacerilor în Regatul Unit, a afirmat, vineri, premierul britanic David Cameron, la Forumul Economic Mondial de la Davos, transmite BBC.
Economica.net - vin, 24 ian. 2014, 21:14
Cameron: Exploatarea gazelor de şist ar putea fi un motor suplimentar de creştere a economiei Marii Britanii

Această metodă a dus deja la scăderea semnificativă a preţului energiei în Statele Unite şi ar putea fi un motor suplimentar de creştere al economiei Marii Britanii, a explicat David Cameron.

Dar consilierii guvernamentali spun că această metodă ar putea să nu scadă prea mult preţul energiei în Regatul Unit, în timp ce adversarii metodei susţin că fracturarea hidraulică poate cauza contaminarea apei şi provoca daune mediului înconjurător.

Un studiu geologic estimează că ar putea exista zăcăminte de gaze de şist de 1.300 miliarde metri cubi în nordul Angliei.

David Cameron susţine că extragerea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice ar putea stimula semnificativ creşterea economiei şi ar asigura energie mai sigură şi mai ieftină. De asemenea, premierul a afirmat că investiţiile străine contribuie la redresarea Regatului Unit, dar Londra trebuie să facă mai mult pentru a încuraja revenirea afacerilor care s-au mutat în afara Marii Britanii pentru a-şi reduce costurile.

David Cameron a avertizat alte state europene privind ‘impunerea unor reglementări împovărătoare, nejustificate şi premature’ la companiile care folosesc metoda fracturării hidraulice, afirmând că aceste firme îşi vor muta activităţile în alte regiuni.

Bazinul Bowland din nordul Angliei, care deţine rezerve de 1.300 miliarde metri cubi de gaze de şist, a atras deja atenţia companiei britanice de utilităţi Centrica, aceasta achiziţionând în iunie o participaţie în terenul deţinut de Cuadrilla Resources Ltd în zonă. Compania britanică de extracţie Cuadrilla a fost silită să-şi întrerupă acţiunile de forare din nordul Angliei, în 2011, după înregistrarea unor mişcări telurice uşoare. În decembrie, Guvernul britanic i-a dat autorizaţia să reia forajele de explorare, dar întărind controalele.

Organizaţiile de protecţie a mediului înconjurător atrag atenţia asupra faptului că metoda de extragere a gazelor de şist – fracturarea hidraulică – este una controversată. Această tehnologie constă în injectarea, la mare presiune, de apă amestecată cu nisip şi produse chimice pentru eliberarea gazului din rocă, ceea ce ar putea contamina apele subterane.

Şi economistul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, avertiza, joi, că preţurile ridicate la gaze naturale din Europa riscă să alunge o parte importantă din industriile cu consum mare de energie, cum sunt cimentul şi oţelul, dacă statele europene nu majorează producţia de gaze de şist şi nu reduc subvenţiile pentru energiile verzi.

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o recomandare menită să asigure că există măsuri de protecţie pentru mediu şi climă pentru tehnica fracturării hidraulice de mare volum utilizată în operaţiunile de exploatare a gazului de şist.

Recomandarea CE invită statele să evalueze de dinainte posibilele efecte cumulative înainte de a acorda licenţe, precum şi să evalueze cu grijă riscurile şi impactul asupra mediului. De asemenea, cei care exploatează de şist ar trebui să se asigure că integritatea puţului respectă standardele celor mai bune practici.

De asemenea, este recomandată verificarea calităţii apei locale, a aerului şi a solului înainte de începerea operaţiunilor, pentru a putea monitoriza orice schimbări şi a răspunde riscurilor ce pot apărea. Controlul emisiilor din aer, inclusiv a celor de gaze cu efect de seră, informarea publicului despre produsele chimice folosite în puţuri individuale şi garantarea faptului că operatorii aplică cele mai bune practici în cadrul proiectelor din domeniu.

CE se angajează să continue să faciliteze schimbul de informaţii cu statele membre, reprezentanţii industriei şi organizaţiile societăţii civile în ceea ce priveşte rezultatele în privinţa protejării mediului ale proiectele de exploatare a gazului de şist.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statul va cere plata tuturor taxelor înainte de vânzarea unei mașini
Statul va cere plata tuturor taxelor înainte de vânzarea unei mașini
Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, condus de UDMR planifică un nou pachet de reformă a administrației publice prin care va oferi mai multe competențe administrațiilor locale,......
Acord de miliarde de dolari în SUA pentru a stimula producția de magneți din pământuri rare
Acord de miliarde de dolari în SUA pentru a stimula producția de magneți din pământuri rare
MP Materials a dezvăluit joi un acord de miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru a stimula producția de magneți din ...
Câştigul salarial mediu a scăzut cu 2,5%, până la 5.508 lei – date oficiale INS
Câştigul salarial mediu a scăzut cu 2,5%, până la 5.508 lei – date oficiale INS
Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu 2,4%, în luna mai a acestui an, comparativ cu luna anterioară, ...
Economia britanică s-a contractat cu 0,1% în mai în ciuda predicțiilor optimiste ale economiștilor
Economia britanică s-a contractat cu 0,1% în mai în ciuda predicțiilor optimiste ale economiștilor
Producția economică a Marii Britanii s-a contractat cu 0,1% în luna mai, arată datele oficiale publicate vineri, scrie ...