Cameron: Juncker nu a fost ales de nimeni. Numirea lui la şefia CE ar fi un nonsens

Economica.net
13 06. 2014
jean_claude_juncker2_preview_74334100

‘Potrivit tratatelor europene, ratificate de parlamentele naţionale, şefii de guvern din UE sunt cei care propun candidatul ce va prezida Comisia Europeană, chiar dacă liderii trebuie ‘să ţină cont’ de alegerile europene’, a scris David Cameron într-un articol adresat mai multor publicaţii europene.

‘Este vorba de un proces clar, înscris în Tratatul de la Lisabona, după o negociere sinuoasă între statele naţiune şi Parlamentul European’, a adăugat el.

‘Însă unii eurodeputaţi au inventat un nou procedeu prin care ei încearcă în acelaşi timp să selecteze şi să aleagă candidatul’, ceea ce nu a fost niciodată acceptat de Consiliul European şi ‘nu a fost ratificat niciodată de parlamentele naţionale’, a precizat premierul britanic.

‘Nu este un atac împotriva d-lui Juncker, un politician experimentat, dacă spun că acesta este un nonsens’, a scris el.

‘Domnul Juncker nu s-a aflat pe niciun buletin de vot’, ‘nu a fost candidat în niciun loc şi nu a fost ales de nimeni’, a subliniat Cameron, afirmând că europenii care au votat la scrutin au făcut-o ‘pentru a-şi alege eurodeputaţii, nu pe preşedintele Comisiei’.

‘A accepta un astfel de demers ar fi extrem de dăunător pentru Europa şi ar aduce atingere legitimităţii democratice a UE, în loc să o consolideze’, a apreciat şeful guvernului britanic.

‘Aceasta ar transfera puterea de la guvernele naţionale la Parlamentul European fără aprobarea alegătorilor. În realitate, ar împiedica orice premier sau preşedinte în exerciţiu să poată prezida Comisia Europeană’, a mai explicat el.

Printre numele de posibili candidaţi vehiculate se află şi cel al şefei guvernului danez, Helle Thorning-Schmidt.

Joi, responsabilii principalilor grupuri politice din Parlamentul European şi-au reafirmat sprijinul pentru candidatura conservatorului Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene, în numele ‘respectării democraţiei’.

Liderii din UE ar urma să decidă care este candidatul lor la preşedinţia Executivului UE, un post cu o influenţă majoră asupra politicilor care afectează 500 de milioane de europeni, până la un summit de la sfârşitul acestei luni.

Cameron nu îl vrea pe Juncker la şefia CE deoarece îl consideră un federalist de modă veche ce ar obstrucţiona încercarea sa de a reforma UE. Cameron a promis că va renegocia legăturile Marii Britanii cu Bruxellesul, înaintea organizării unui referendum privind apartenenţa la UE până în 2017 dacă va câştiga alegerile naţionale de anul viitor.

Deşi şi-a exprimat clar opoziţia faţă de Juncker, spunând în mod repetat că postul ar trebui să revină unei persoane mai reformiste, Cameron s-a abţinut până acum de la a face referire directă la numele fostului şef al Eurogrupului.

Cameron, a cărui opoziţie faţă de Juncker a dus la răcirea relaţiei sale cu cancelarul german Angela Merkel, a încercat să obţină sprijin de la lideri europeni pentru a bloca numirea fostului premier luxemburghez. El a purtat discuţii în Suedia în această săptămână cu Merkel, cu premierul suedez Fredrik Reinfeldt şi cu premierul olandez Mark Rutte şi i-a sunat de asemenea pe premierul italian Matteo Renzi şi pe premierul ungar Viktor Orban.