El a făcut această declaraţie după întâlnire avută cu lidera Partidul Naţional Scoţian (SNP), Nicola Sturgeon, formaţiune ce a provocat o adevărată surpriză la scrutinul legislativ de pe 7 mai, obţinând 59 de mandate de deputat în Camera Comunelor.
Premierul conservator a mai precizat că propunerile Comisiei Smith privind transferul mai multor atribuţii către autorităţile scoţiene ‘vor fi menţionate în discursul Reginei şi vor fi respectate integral’, iar dacă vor exista şi alte propuneri, el le va studia.
În discursul tradiţional pe care-l va rosti pe 27 mai, Regina Elisabeta a II-a va prezenta programul legislativ pentru următorii cinci ani al noului executiv condus de Cameron, în acest program urmând să se regăsească şi un text privind transferul de noi atribuţii către autorităţile scoţiene. Deşi este citit de regină în faţa parlamentului, discursul este redactat de guvern.
Totuşi, liderul conservator a ţinut să precizeze că nu este de acord cu solicitarea formulată de Nicola Sturgeon privind o autonomie bugetară totală a Scoţiei, recunoscând totodată că această divergenţă nu va putea fi soluţionată într-un orizont de timp apropiat.
În declaraţia dată după întâlnirea cu Cameron, lidera SNP a susţinut că popularitatea în creştere a acestei formaţiuni, reflectată în succesul ei la legislative, justifică transferul de ‘noi puteri substanţiale’ către Scoţia, mai ales în ceea ce priveşte impozitarea companiilor şi salariul minim pe economie.
Pe de altă parte, şeful executivului de la Londra a declarat că referendumul de anul trecut privind independenţa Scoţiei, în urma căruia scoţienii au decis rămânerea în Regatul Unit, este ‘o oportunitate care apare o dată în viaţă’, el excluzând posibilitatea unui nou referendum privind separarea Scoţiei.