În timpul unei conferinţe de presă ocazionate de vizita premierului chinez Li Keqiang la Londra, Cameron a subliniat că este exclus să-şi schimbe punctul de vedere, chiar dacă pare tot mai izolat în încercarea de a-l împiedica pe Juncker să preia conducerea Comisiei Europene.
‘Există un principiu important potrivit căruia membrii Consiliului European, şefii de stat şi de guvern, sunt cei care propun candidatul ce va conduce Comisia Europeană. Este un principiu foarte important şi voi continua să-l apăr şi să mă opun până la capăt ca Parlamentul European să ne impună pe cineva’, a explicat premierul britanic.
Premierul britanic a ameninţat la sfârşitul lunii mai că dacă Juncker, candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene, obţine acest post, atunci în Marea Britanie se va organiza mai devreme referendumul în urma căruia această ţară ar putea părăsi Uniunea Europeană.
Guvernul de la Londra îl consideră pe Juncker drept un federalist european de modă veche şi doreşte ca la conducerea Comisiei Europene să fie desemnată o persoană mai favorabilă reformării Uniunii Europene şi diminuării atribuţiilor acesteia, orientări care să vină în întâmpinarea votului în favoarea euroscepticilor la ultimul scrutin europarlamentar.
Însă, potrivit ediţiei de marţi a cotidianului The Times, jocurile sunt făcute, iar liderul conservator britanic a cam pierdut partida după ce cancelarul german şi-a reafirmat sprijinul pentru Juncker. În aceste condiţii, scrie The Times, Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, nu mai are altă opţiune decât să propună şefilor de stat şi de guvern să aprobe la reuniunea de pe 26-27 iunie desemnarea fostului premier luxemburghez. În virtutea Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European va trebui să se pronunţe prin vot asupra acestei propuneri, fapt care ar urma să se petreacă la şedinţa de pe 15 iulie