În acest timp, unioniştii şi partizanii independenţei continuă campania electorală febrilă, ce este însă eclipsată într-o anumită măsură de uciderea ostaticului britanic David Haines în Siria de către jihadiştii din gruparea Statul Islamic, scrie Agerpres.
Conform ultimului sondaj, unioniştii, care sprijină ideea rămânerii Scoţiei în cadrul Marii Britanii, sunt cotaţi cu 53% din intenţiile de vot. Institutul Opinium, cel care a efectuat sondajul, notează că ‘principala preocupare a celor care se opun independenţei este capacitatea guvernului scoţian de a face faţă problemelor economice, mai ales în ce priveşte pensiile şi sistemul de sănătate’.
Constatând această îngrijorare a populaţiei, premierul scoţian Alex Salmond, partizan al independenţei, a declarat că numeroşi specialişti din mai multe domenii au fost cooptaţi pentru a pregăti demersurile ce vor urma unei eventuale separări de Marea Britanie.
Pe de altă parte, circa 2.000 de manifestanţi pro-independenţă au protestat pe străzile din Glasgow faţă de acoperirea mediatică a campaniei electorale, ei acuzând mass-media că îi favorizează pe unionişti, acuzaţie de care BBC a încercat să se apere.
De asemenea, în faţa riscului diviziunii ce se conturează în urma împărţirii electoratului în două tabere, liderii religioşi au făcut apel la unitate.
Cât despre Regina Elisabeta a II-a, oficial ea a refuzat să se implice în campanie. Totuşi, conform mai multor publicaţii, după ce a asistat la un serviciu religios desfăşurat în apropierea reşedinţei sale scoţiene de la Balmoral, şi-ar fi exprimat speranţa că ‘oamenii (scoţienii n.red) se vor gândi serios la viitor’.