Campanie de nesupunere civică în Marea Britanie, “Don’t pay UK”. Oamenii sunt îndemnați să nu-și mai plătească facturile la energie
La fel ca alte milioane de oameni din Marea Britanie, Josina, o profesoară din Sheffield, este împinsă spre sărăcie de creșterea prețurilor la energie. În octombrie, când facturile vor crește din nou, va trebui să cumpere mai puține alimente și alte produse esențiale ca să poată țină pasul să țină pasul cu plățile facturilor
„Este îngrozitor, mai ales cu trei adolescenți în casă. Încă nu sunt destul de mari pentru a lucra. Ei se bazează pe noi și este un gând cu adevărat înfricoșător că e posibil să nu-ți poți întreține copiii așa cum trebuie”, a spus ea.
Așa că Josina, 35 de ani, a luat o decizie: nu își va plăti factura la energie. Ea este una dintre miile de activiști care se alătură unei mișcări de nesupunere civilă care protestează față de prețul în creștere al energiei.
De la 1 octombrie, plafonul de preț al energiei – suma maximă pe care furnizorii o pot percepe consumatorilor casnici în Anglia, Scoția și Țara Galilor – va crește, ceea ce va duce la creșteri suplimentare ale facturilor pentru milioane de clienți. Factura anuală obișnuită de gaz și electricitate este de așteptat să ajungă la 3.358 de lire sterline în octombrie, potrivit companiei de consultanță Cornwall Insight. În octombrie 2021, factura anuală medie a fost de 1.400 de lire sterline.
Este posibil să apară proteste de stradă. Dar, pe lângă metodele tradiționale de prostest, unii consumatori intenționează să pună presiune asupra furnizorilor de energie și a guvernului, ignorând pur și simplu plata facturilor, de la acea dată.
“Don’t Pay UK”, grupul anonim care organizează campania, spune că speră să strângă suficienți adepți care să urmeze exemplul pentru a pune „probleme grave” furnizorilor de energie. „Vrem să-i aducem la masă și să-i forțăm să pună capăt acestei crize”, spune site-ul organizației.
Mișcarea a fost deja dezavuată de Guvern. „Acesta este un mesaj extrem de iresponsabil, care în cele din urmă nu va face decât să crească prețurile pentru toți ceilalți și să afecteze ratingurile personale de credit”, a spus un purtător de cuvânt. „În condițiile în care niciun guvern nu poate controla prețurile globale ale gazelor, oferim ajutor de 37 de miliarde de lire sterline pentru gospodării, inclusiv o reducere de 400 de lire sterline la facturile de energie și 1.200 de lire sterline de sprijin direct pentru gospodăriile cele mai vulnerabile, pentru a le ajuta să suporte creșterea costului vieții”.
Experții în finanțe personale le spun oamenilor să se asigure că sunt pe deplin informați cu privire la riscurile potențiale ale neplății, cum ar fi creșterea datoriilor și posibilitatea de a fi pus pe un contor de plată anticipată sau taxat suplimentar. În cazuri extreme, furnizorii ar putea întrerupe energia, deși acest lucru este rar.
Josina este conștientă de riscuri și spune că a nu plăti este singura opțiune pentru ea și pentru alte milioane ca ea. În ultimele zile, ea a ieșit în stradă pentru a împărți sute de fluturași și spune că răspunsul a fost „cu adevărat pozitiv”.
„Oamenii sunt supărați și speriați”, a spus ea. „Facem asta pentru că nu avem de ales. Milioane de oameni din toată țara se vor scufunda în sărăcie în această iarnă. Și greva este singura modalitate prin care putem reacționa. Nu este o alegere ușor de făcut. Aș prefera să nu fiu nevoită să fac asta. Dar este singura opțiune pe care o avem.”
„Don’t Pay UK”, care a fost lansat în iunie, a anunțat că peste 75.000 de persoane s-au înscris până acum pentru a se alătura grevei dacă guvernul nu ia măsuri radicale.
Peste 21.000 de oameni „din toate categoriile sociale” se „organizează” în comunitățile lor locale, informează site-ul grupulii, cu activiști din orașe precum Bristol, Brighton, Manchester și Londra care folosesc aplicația de mesagerie Telegram pentru a coordona campanii de distribuire de pliante pentru a crește gradul de conștientizare – 1,6 milioane au fost distribuite până acum.
Organizatorii mișcării de nesupunere civică rămân anonimi, temându-se de eventuale represalii, dar spun că sunt un grup de prieteni care au venit cu ideea „după ce s-au convins de necesitatea de a face ceva în fața creșterii galopante a costului vieții”.
„De la săli de snooker la pub-uri, la serviciu sau la porțile școlii, toată lumea vorbește despre cât de mult se chinuie deja și despre teama de momentul în care facturile vor crește din nou, în octombrie”, a spus un purtător de cuvânt al grupului.
El a adăugat că protestul este o „abordare solidă” și “chiar va funcționa”. „Don’t Pay nu ar fi atras atâtă atenție dacă ar fi fost un simplu truc”, a spus el. „Va funcționa, și toată lumea, inclusiv industria energetică și guvernul, știe asta.”