Doi membri ai Guvernului, conservatorul Kenneth Clarke şi liberal-democratul Danny Alexander, precum şi fostul ministru laburist Peter Mandelson s-au alăturat acestui „Centru pentru influenţa britanică”.
Grupul şi-a exprimat, într-un comunicat, intenţia de a „combate eurofobia şi a promova un program de reformă şi creştere care să servească interesul naţional britanic”.
Peter Mandelson, un fost comisar european şi un apropiat al lui Tony Blair, i-a acuzat pe eurofobi de „minciuni şi falsă propagandă” şi a îndemnat Marea Britanie să înceteze „toanele şi contemplarea de sine” în legătură cu apartenenţa sa la UE.
Kenneth Clarke, un ministru fără portofoliu, a avertizat că un vot în favoarea unei ieşiri din UE ar fi o „eroare fatală”. Susţinând totuşi dorinţa lui David Cameron de a reforma UE, acesta a subliniat că Marea Britanie este „foarte puternică datorită participării sale la o piaţă de 500 de milioane de persoane”.
La rândul său, Danny Alexander, secretat de Stat al Trezoreriei, a calificat ca de „neînţeles” dorinţa premierului de a lua înapoi unele competenţe importante de la UE. „Putem oferi o alternativă mai seducătoare, şi anume un Regat Unit mai puternic şi influent în Europa şi, deci, mai influent în lume”, a spus el.
Într-un discurs-cheie, David Cameron a anunţat, la 23 ianuarie, că doreşte renegocierea condiţilor de apartenenţă ale Marii Britanii la Uniunea Europeană, urmată de organizarea unui referendum, până la sfârşitul lui 2017, care în va pune pe britanici să opteze între a rămâne sau a părăsi UE.
David Cameron se află sub presiunea aripii eurosceptice a partidului său şi a unei opinii majoritare favorabile unei ieşiri din UE, potrivit unor sondaje recente. Însă discursul premierului conservator a suscitat disensiuni în coaliţia guvernamentală şi a atras critici din partea partenerilor europeni şi a Statelor Unite.