Campari a cumpărat Grand Marnier, într-o tranzacţie de 684 milioane de euro care include o vilă istorică pe Coasta de Azur

Economica.net
15 03. 2016
04_villa_on_the_claude_vignon_avenue_in_saint_jean_cap_ferrat_france_69750400

Familia Marnier-Lapostolle, care controlează Grand Marnier, deţine Villa les Cedres din Saint Jean Cap Ferrat din anii 1920.

Vila, înconjurată de o grădină botanică de 14 hectare, este pe o peninsulă în Mediterana situată între Nisa şi Monaco.

Între vecinii vilei se află Paul Allen, co-fondator al Microsoft, vicepreşedintele Lukoil Leonid Fedun, familia Ferrero, creatoarea cremei Nutella, şi Curt Engelhorn, strănepotul fondatatorului grupului german din industria chimică BASF, potrivit relatărilor din presă.

Campari a precizat că intenţionează să vândă Villa les Cedres şi să împartă banii obţinuţi cu acţionarii Grand Marnier.

Cumpărătorii ar putea fi greu de găsit pe o piaţă unde, potrivit revistei franceze Capital, preţurile proprietăţilor pot ajunge la peste 200.000 de dolari metrul pătrat.

Magnaţii ruţi au contribuit în ultimii ani la creşterea preţurilor de pe Riviera Franceză, cum mai este numită Coasta de Azur, dar aceşti cumpărători au dispărut între timp, din caua recesiunii din Rusia şi a prăbuşitii preţurilor petrolului, a declarat Alexandra Connolly, care conduce o agenţie imobiliară în regiune.

„Este fără îndoială cel mai scump loc de pe Riviera Franceză şi este probabil cel mai scump din lume. Timp de 10 ani oamenii au venit şi au plătit tot mai mult, iar acum, că ruşii nu mai vin, nu mai există o clientelă reală dispusă să plătească acele preţuri”, a explicat Connolly.

Ea a adăugat că nu poate estima imediat valoarea Villa les Cedres.

Cel puţin un miliardar rus şi-a exprimat regretul de a fi investit pe Coasta de Azur. În 2009, grupul Onexim, al miliardarului Mihail Prohorov, a intentat un proces pentru recuperarea unui avans de 39 de milioane de dolari depus pentru Villa Leopolda, o proprietate cu o suprafaţă de 8 hectare, argumentând că proprietarea acesteia, văduva bancherului Edmond Safra, a schimbat termenii vânzării.

Onexim a convenit să plătească 390 de milioane de euro pentru vila respectivă, înainte de criza financiară globală.

Un tribunal a decis ulterior că, potrivit legislaţiei franceze, Onexim a renunţat la avans.

Coasta de Azur a fost întotdeauna „terenul de joc” al celor fabulos de bogaţi. Regele Leopold al II-lea al Belgiei a deţinut Villa les Cedres, înainte ca Louis-Alexandre Marnier-Lapostolle să o cumpere în anii 1920.

Trupa The Rolling Stones a înregistrat albumul Exile on Main St din 1972 într-o vilă aflată în oraşul vecin Villefranche sur Mer.

Campari, care fabrică marca de whiskey Wild Turkey şi votca Skyy, pe lângă lichiorul sub marcă proprie, a recunoscut că vânzarea vilei ar putea să nu aibă loc prea curând.

„Vila este situată într-una dintre cele mai exclusiviste enclave din sudul Franţei şi vânzarea unei astfel de proprietăţi are loc o dată sau de două ori într-un deceniu”, a spus directorul general al Campari, Robert Kunze-Concewitz.

Din suma obţinută din vânzarea vilei, Campari va păstra 80 de milioane de euro, iar restul va fi distribuit acţionarilor Grand Marnier.