Potrivit Marianei Câmpeanu, administratorii firmelor caută să angajeze personal cu o formă de calificare specială, motiv pentru care este nevoie de o adaptare a cursurilor de formare profesională.
„Din discuţiile pe care le am cu angajatorii, pe fiecare i-am întrebat ce ofertă de locuri de muncă au şi, mai ales, să aflăm ce lipseşte din gama calificărilor pe care noi trebuie să le reintroducem sau să le dezvoltăm. Semnul cel mai îmbucurător este că se cer calificări pentru persoane care să lucreze efectiv în producţie. (….) Acest lucru înseamnă că locurile de muncă încep să se îndrepte spre producţie şi nu mai apar atâtea locuri de muncă pentru vânzători. Este un lucru îmbucurător pentru piaţa muncii”, a afirmat Mariana Câmpeanu.
Ea a spus că se aşteaptă ca până la sfârşitul acestui an în România să fie înfiinţate 50.000 de locuri de muncă, la un volum de investiţii de circa 10 miliarde de euro. În opinia sa, acest obiectiv este unul realizabil, în condiţiile în care anul trecut în România au fost create 100.000 de locuri de muncă.
Pe de altă parte, ministrul Muncii a remarcat că, în deplasarea pe care a făcut-o la Orăştie, coada de la reînnoirea vizelor de şomaj era mai mare decât cea de la interviurile cu angajatorii. În acest context, Mariana Câmpeanu a menţionat că există persoane care preferă să rămână în şomaj, decât să accepte un loc de muncă.
Ministrul Mariana Câmpeanu a vizitat vineri sediile AJOFM din oraşele Orăştie, Hunedoara, Simeria şi Călan, unde au fost organizate burse ale locurilor de muncă. Pe ansamblul judeţului Hunedoara, au fost oferite 336 de locuri de muncă, fiind angajate pe loc 118 persoane, alte 193 fiind selectate pentru o viitoare încadrare în muncă.