‘Nu există impuneri pentru că nici FMI nu ştie cum o să evolueze economia ca să impună un salariu minim. Salariul minim se stabileşte în funcţie de condiţiile economice şi în baza dialogului pe care-l avem cu partenerii sociali, cum de altfel s-a procedat şi anul acesta (…) Nici pentru viitoarea indexare a pensiilor nu este nevoie de nicio aprobare din partea FMI. N-a fost nevoie nici anul trecut de nicio aprobare a FMI pentru că (indexare – n.r.) era cuprinsă într-o lege care, după cum ne aducem aminte, a fost făcută împreună cu partenerii noştri internaţionali. Fondul Monetar a încercat să găsească, împreună cu noi, acele soluţii care să ducă la sustenabilitatea sistemului de pensii’, a spus ministrul Muncii.
Mariana Câmpeanu a reamintit faptul că ‘metodele pentru a încerca o echilibrare a sistemului de pensii’ au fost descurajarea pensionărilor anticipate prin majorarea procentului de penalizare şi creşterea vârstei de pensionare.
‘Soluţia este însă creşterea economică, deci mai mulţi contribuabili la sistemul de pensii administrat de stat’, a subliniat Mariana Câmpeanu.
În legătură cu egalizarea vârstei pensionare a femeilor cu bărbaţii, ministrul Muncii a arătat că aceasta se va produce gradual până în anul 2035. ‘Este o amânare a unei recomandări a Uniunii Europene, pe care avem obligaţia să o implementăm’, a precizat ministrul Muncii.
Referindu-se la salariul minim pe economie garantat în plată, Mariana Câmpeanu a spus că discuţiile pe această temă vor avea loc la momentul construirii următorului buget de stat şi avându-se în vedere situaţia economică a ţării, dar şi faptul că performanţa trebuie recompensată.
‘Atâta timp cât salariile în România vor fi cele mai mici din Uniunea Europeană, nici performanţa economică nu va fi cea pe care o dorim. O persoană care are, de pildă, 800 lei pe lună, deci salariul minim garantat în plată acum, este clar că va mai lucra ceva pentru a-şi întregi veniturile. Fie că va lucra la negru, fie că va munci acasă, dacă are un teren (agricol – n.r.), aşa că randamentul lui în cele opt ore de la serviciu nu va fi cel scontat. În discuţiile mele cu angajatorii încerc să-i conving că (…) trebuie să existe un echilibru între performanţă şi plata muncii. Altfel, ne vom învârti într-un cerc vicios, iar oamenii noştri calificaţi vor pleca afară’, a afirmat ministrul Muncii.
Pe de altă parte, Mariana Câmpeanu nu a exclus posibiliatea ca, din 2014, să fie reduse contribuţiile la asigurările sociale pe care le plătesc angajatorii.
‘Eu cred că, probabil, la anul, vom reduce contribuţiile plătite de angajatori la asigurările sociale. Este şi în Programul de guvernare. Sperăm că acest lucru îl vom face de la anul’, a declarat ministrul Muncii.