Câmpeanu: Sistemul public de pensii trebuie să fie unul de acumulare în conturi personale
„Cred că sistemul public de pensii trebuie transformat într-un un sistem de acumulare. Este normal să existe şi un sistem coordonat, garantat şi administrat de stat, dar principiile care trebuie să stea la baza acestuia trebuie să fie asemănătoare cu cele ale sistemului privat. Adică trebuie să mergem pe acumulare, deci o persoană trebuie să ştie şi să fie responsabilă din prima zi în care intră pe piaţa muncii că trebuie să îşi pună deoparte nişte bani pentru perioada când va ieşi la pensie, aceşti bani să se acumuleze într-un cont personal”, a afirmat Câmpeanu.
Ea a spus, într-o înregistrare video difuzată la un seminar pe tema asigurărilor, organizat la Sinaia, că banii acumulaţi în conturile participanţilor pot fi utilizaţi „ca un fond de dezvoltare a statului respectiv”.
„În acelaşi timp, folosirea acestor bani trebuie să se facă pe principii de eficienţă şi nu pentru acoperirea gaurilor negre ale unui stat sau altul”, a spus ministrul Muncii.
Câmpeanu a arătat că pensiile private reprezintă „un folos” pentru orice cetăţean care se gândeşte la viitorul lui.
„Pentru unii acest viitor este mai apropiat, pentru alţii mai îndepărtat, dar pe care eu îl doresc să fie sigur pentru fiecare cetăţean al României”, a afirmat Câmpeanu.
Ea a menţionat că procesul de administrare privată a contribuţiilor a început bine şi are rezultate bune.
„M-am uitat pe randamentele obţinute, pe eficienţa folosirii banilor şi pot spune că uneori am fost mirată pentru că într-o perioadă de criză s-au obţinut randamente de 15%, ceea ce este lăudabil şi înseamnă că administratorii acestor bani sunt foarte responsabili. Cred că un sistem care îţi promite pentru început şi pe măsura ce se desfăşoara constaţi că el chiar realizează ceea ce a promis, mă refer la o folosire eficientă a banilor acumulaţi, nu face decât să ducă la responsabilizarea cu fiecare zi care trece a fiecărui cetăţean care se află pe piaţa muncii”, a mai spus Câmpeanu.
Primele contribuţii la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) au fost virate în mai 2008.
Pilonul II presupune transferul lunar al unei părţi din contribuţia la asigurările sociale (CAS), în prezent 3,5%, către un fond de pensii administrat privat (administratorii fiind societati cu capital privat, autorizate de autoritatea de profil).
La finele lunii aprilie, activele acumulate au ajuns la 7,5 miliarde de lei în conturile a 5,6 milioane de participanţi.