Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a declarat că la reuniunea Consiliului Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului (EPSCO), care a avut loc la Bruxelles, toţi omologii săi din statele membre UE au afirmat că liberalizarea pieţei muncii este un drept al cetăţenilor europeni şi nu poate fi pusă în discuţie atunci când vine vorba despre români şi bulgari.
Câmpeanu a spus că nu crede că această măsură va duce la un val de migraţie, ea explicând că persoanele care au vrut să muncească în străinătate, respectiv forţa de muncă calificată, au plecat deja şi contribuie la PIB-ul altor ţări.
„Din 2014, probabil că vor mai pleca tinerii, pentru studii, şi forţă de muncă calificată. Ţările care au făcut un subiect de scandal din migrarea românilor sunt ţări în care sunt alegeri sau Marea Britanie, care a acumulat de zeci de ani probleme privind migraţia. Aceste probleme acumulate au găsit acum o supapă”, a declarat demnitarul.
Ministrul Muncii a mai spus că niciun sondaj făcut până acum nu a confirmat ipoteza unei migraţii masive, cercetările BBC arătând că doar unu la sută dintre cei chestionaţi au răspuns că se gândesc că ar putea accesa un loc de muncă în străinătate.
În acelaşi context, Câmpeanu a afirmat că există semnale potrivit cărora angajatorii din alte state membre doresc să angajeze cetăţeni români, pentru că aceştia sunt dispuşi să ocupe locuri de muncă pe care cetăţenii din statele respective le refuză.
„În Marea Britanie, spre exemplu, angajatorii vor să angajeze români. Deja au luat poziţie în acest sens”, a adăugat Câmpeanu.
Ministrul îi sfătuieşte pe românii care vor să plece să muncească în străinătate ca înainte de a semna un contract să se informeze dacă firma respectivă este înregistrată şi autorizată. Aceeaşi categorie de persoane este sfătuită să citească atent contractul, să îl ceară scris în limba română şi să ia legătura cu ambasada României din ţara respectivă, în aproape statele membre existând şi ataşaţi pe probleme care ţin de piaţa muncii.
Potrivit Tratatului de aderare a României, restricţiile pe piaţa muncii pot fi menţinute pentru cetăţenii români timp de cel mult şapte ani de la aderare, adică până în 1 ianuarie 2014, dată la care toate statele membre sunt obligate să liberalizeze piaţa muncii.
Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania sunt statele care au refuzat să liberalizeze piaţa muncii înainte de 1 ianuarie 2014.