‘România se înscrie în trendul european de creştere a numărului persoanelor vârstnice raportat la numărul total al populaţiei, cu menţiunea că, dacă se păstrează condiţiile actuale care definesc profilul demografic al ţării, vom putea înregistra în viitor o rată mai accelerată a procesului de îmbătrânire, faţă de alte state europene. Îmbătrânirii demografice trebuie să îi găsim răspunsuri care să conducă la transformarea aşa-numitelor consecinţele negative ale acestui proces în oportunităţi, prin ‘exploatarea’, în sensul pozitiv al cuvântului, a imensului capitalul social şi economic al populaţiei de vârsta a treia’, a spus ministrul Muncii.
În opinia sa, ‘primul pas şi cel mai important este schimbarea mentalităţii şi recunoaşterea rolului şi locului seniorilor în societate şi familie, iar reala provocare constă în a clădi un mediu de viaţă prietenos, în care a fi vârstnic nu echivalează numai cu situaţia de asistat’.
În contextul socio-economic actual, bătrâneţea este din ce în ce mai mult considerată un risc de excludere socială, şi de aceea protecţia socială a persoanelor vârstnice se regăseşte ca temă prioritară şi în Programul de Guvernare 2013-2016.
‘Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice are drept ţintă, pentru anul în curs şi pentru cel următor, elaborarea unei Strategii naţionale pentru persoanele vârstnice şi îmbătrânire activă. Totodată, se are în vedere îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asistenţei sociale a persoanele de vârsta a treia, pentru facilitarea dezvoltării îngrijirilor la domiciliu şi în centre organizate în comunitate, asigurarea sustenabilităţii serviciilor şi intervenţia cu măsuri de sprijin pentru îngrijitorii informali din familie’, a spus Mariana Câmpeanu.
În acest fel, sistemul de servicii sociale destinate persoanelor vârstnice şi mai ales îngrijirea de lungă durată completează ‘eforturile depuse de Guvern în domeniul creşterii şi asigurării sustenabilităţii sistemului de pensii’.
Ministrul Muncii a mai arătat că programele de interes naţional vor continua ‘cu noi modalităţi de suport pentru autorităţile administraţiei publice locale şi organizaţiile neguvernamentale care acordă servicii sociale pentru populaţia vârstnică’.
Marţi, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a participat la conferinţa ‘Valoarea vieţii persoanelor în vârstă: un cămin deschis oraşului’ de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă nr. 1 din Sectorul 4, organizată de Comunitatea Sant’Egidio din Italia, în colaborare cu Primăria Sectorului 4, şi facilitată de Ministerul Muncii.
Comunitatea Sant’Egidio, organizaţie caritabilă dedicată sprijinului persoanelor vârstnice, a stabilit de mai bine de zece ani o legătură constantă cu bătrânii din Centrul de Îngrijire şi Asistenţă nr. 1 din Bucureşti.