Românii au dat luna trecută pe legume, în medie, cu 25,7% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reiese dintr-un raport realizat de Comisia Europeană. Avem cea mai mare majorare de preţ din toată Uniunea Europeană, unde legumele s-au scumpit în medie cu 4%. Creşteri semnificative ale preţurilor la raft s-au mai raportat în Ungaria (18,1%), Slovacia (15%) sau Cehia (13,2%), dar sunt şi pieţe unde trendul este descendent. Este vorba, spre exemplu, de Cipru unde scăderea a fost de 5% sau de Malta cu o diminuarede 3,3%.
Anul trecut însă, în aceeaşi perioadă, situaţia era cu totul diferită. România raporta în februarie 2012 cea mai mare scădere de preţ la legume din UE, de 23,6% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011. Raportat la perioada similară a anului anterior, majorările au început să apară din luna august 2012 (+ 6,3%), crescând progresiv până la 20,8% în decembrie 2012.
Trendul din România este evident încă din ianuarie, când s-a raportat o majorare exponenţială de 29,3% faţă de perioada similară a anului 2012. Şi atunci am înregistrat cea mai semnificativă majorare de preţ din UE.
Care este explicaţia
Reprezentanţii producătorilor de legume spun că trendul este o consecinţă a producţiei locale în scădere. Importatorii nu mai aduc nici ei cantităţi importante în România pentru că nu au piaţă de desfacere, consumul fiind şi el în picaj liber. „Foarte mulţi producători nu au mai plantat pentru că nu îşi mai îşi permit să suporte costurile. Numai preţul gazului s-a mărit cu 10-15%, ca să nu mai vorbim de costul imputurilor (îngrăşăminte, de exemplu) care vin din import şi sunt tot mai scumpe. În consecinţă, oferta locală este redusă, iar importatorii se gândesc şi ei de două ori atunci când aduc legume în România. Nu mai aduc nici ei atât de multă marfă pentru că puterea de cumpărare este mică. În concluzie, oferta este mică şi atunci preţul creşte şi nu ne aşteptăm la cnimic bun nici pentru viitor”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Cristian Rusu, directorul asociaţiei producătorilor de legume şi fructe Hortifruct. Potrivit acestuia, singura şansa ca românii să plătească un preţ mai bun pentru legume este ca anul agricol 2013 să fie unul bun.
Din datele Ministerului Agriculturii, în anul 2011 suprafaţa cultivată cu legume în câmp şi solarii a fost de 232,9 mii hectare, iar producţia a fost de 3.302,5 mii tone. Rusu estimează că 80% din consumul din România este asigurat din importuri.