Această serie de sancţiuni vizează 22 de responsabili ai regimului şi 15 întreprinderi legate de „fabricarea de material militar, tehnologie, inginerie, activităţi bancare şi transportul feroviar”. În total, peste 100 de persoane şi întreprinderi din Belarus au fost sancţionate de Canada.
Şefa diplomaţiei canadiene Melanie Joly a acuzat regimul preşedintelui belarus că îşi lasă „teritoriul să servească drept rampă de lansare pentru atacurile odioase ale Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit unui comunicat.
Liderii din Belarus permit „regimului rus să comită încălcări ale drepturilor omului în locuri precum Bucea, Izium şi Mariupol” în Ucraina, a mai denunţat Melanie Joly, criticând apoi „utilizarea alimentelor şi a energiei drept arme de către preşedintele Putin”.
Într-o întâlnire cu presa luni, opozanta politică Svetlana Tihanovskaia şi-a exprimat intenţia de a cere premierului canadian „să impună sancţiuni” mai ţintite împotriva responsabililor regimului lui Aleksandr Lukaşenko.
„Însăşi existenţa Belarusului este ameninţată astăzi”, a spus ea.
Tihanovskaia a afirmat că intenţionează să ceară mai mult ajutor pentru societatea civilă belarusă, în special pentru jurnaliştii independenţi, dar şi pentru cei circa 1.400 de deţinuţi politici şi familiile lor.
Svetlana Tihanovskaia trăieşte în exil după ce s-a refugiat în străinătate în urma represiunii brutale lansate de Aleksandr Lukaşenko, care a revendicat victoria în alegerile din 2020, considerate de Occident ca fiind „furate”.