Canada îşi majorează cheltuielile pentru înarmare

Ministrul canadian al apărării, Harjit Sajjan, a promis miercuri să dubleze practic în termen de zece ani cheltuielile Canadei cu armamentul şi mijloacele de apărare pentru mai multe avioane de luptă şi nave de război, transmite AFP.
Economica.net - joi, 08 iun. 2017, 06:12
Canada îşi majorează cheltuielile pentru înarmare

Obiectivul este de a majora în următorii zece ani fondurile alocate pentru cheltuieli militare la 1,4% din Produsul Intern Brut (PIB) de la 1% în prezent.

Acest nivel al cheltuielilor este unul dintre cele mai mici în rândul ţărilor membre ale Organizaţiei Atlanticului de Nord (NATO), cu mult sub cei 2% ceruţi de preşedintele american, Donald Trump, la ultimul summit al Alianţei desfăşurat la sfârşitul lui mai.

În total, Canada doreşte să aloce în zece ani aproape 33 de miliarde de dolari canadieni (22 de miliarde de euro) pentru armată şi echipamentul acesteia, faţă de 18,9 miliarde de dolari canadieni în prezent.

Cu mijloace mai importante şi materiale mai moderne, Canada intenţionează să îşi întărească apărarea internă, în America de Nord şi să îşi îndeplinească ‘responsabilităţile ca partener de încredere în lume’ pe lângă ţările din NATO, a explicat Harjit Sajjan în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Ottawa.

Din această sumă, o parte importantă va fi consacrată noilor materiale şi înlocuirii flotei îmbătrânite de avioane de luptă F-18 cu 88 de avioane de vânătoare, faţă de 65 în prezent.

Fondurile vor permite, de asemenea, dotarea Marinei canadiene cu 15 noi vase de război, modernizarea flotei de submarine, achiziţionarea de vehicule blindate uşoare, de muniţii ghidate de precizie şi alte echipamente.

Canada îşi va majora cu 5.000 de membri numărul efectivelor sale militare la 101.500 soldaţi (activi şi rezervişti).

Armata canadiană îşi va spori capacităţile pentru a face faţă ameninţărilor în spaţiu cu sateliţi de comunicaţii şi de supraveghere. De asemenea, Ottawa a confirmat că nu se va alătura programului scutului antirachetă american.

În strategia sa de apărare, Canada va pregăti ‘piraţi cibernetici’ pentru a lansa atacuri informatice în sprijinul operaţiunilor militare.

Obiectivul Canadei este de a creşte capacităţile de spionaj militar şi operaţiuni speciale şi a-şi întări prezenţa în Oceanul Arctic, acolo unde Rusia a desfăşurat în ultimii ani mijloace importante.

Canada doreşte să identifice împreună cu Statele Unite noi misiuni pentru Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD) dincolo de mandatul actual de securizare a spaţiului aerian şi în sprijinul operaţiunilor din apele de coastă ale celor două ţări.

 

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...