Canalul mai puțin cunoscut prin care războiul din Ucraina va afecta buzunarul românilor. Circa 11 milioane de oameni vor plăti asigurări mai scumpe, inclusiv RCA și locuință

Economica.net
29 05. 2022
asigurare1_36860000_48908200_94679400_31001800

Războiul din Ucraina și interdicțiile aferente impuse Rusiei vor majora nu doar prețurile energiei, ale combustibililor ori ale alimentelor ci și primele pe care românii le plătesc anual pentru asigurări. În România se vând anual în jur de 11 milioane de polițe de asigurare, iar circa 9 milioane dintre ele sunt asigurări obligatorii (spre 7 milioane RCA și încă în jur de 1,5  milioane asigurări de locuință impuse de bănci celor care și-au luta casa pe credit). Direct, expunerea firmelor de asigurare din România pe Rusia, Ucraina și Belarus, principalele trei țări vizate de conflict, este aproape nulă, iar expunerea firmelor mamă ale socităților de asigurare de la noi este mică, însă prin ricoșeu, scumpirile sunt inevitabile.

Pe de o parte, este impactul creșterii generalizate a prețurilor asupra despăgubirilor pe care asigurătorii vor trebui să le plătească și, automat, să le acopere prin prima cerută clienților. De exemplu, asigurătorii RCA plătesc reprațiile automobilelor avariate, iar prețul acestor reparații crește, pentru că service-urile au cheltuieli mai mari cu energia și cu prețul pieselor  de schimb(din ce în ce mai scumpe inclusiv pentru că rutele de transport sunt extrem de aglomerate ca urmare a restricțiilor impuse Rusiei și a blocării porturilor din Ucraina). Service-urile vor emite devize cu prețuri mai ridicate pe care asigurătorii le vor acoperi din prima de asigurare, care va crește la rândul ei. Mai mult, vor crește și cheltuielile directe ale firmelor de asigurare, cu distribuția, promovarea și altele. Și aceste scumpiri se vor vedea în prima anuală.

Pe de altă parte, costul riscului crește automat în contexte de criză, iar acest lucru se vede întotdeauna în costul reasigurării. Reasigurarea este un instrument folosit de toate firmele de asigurare pentru a reduce din rezervele pe care trebuie să le constituie pentru plata daunelor. La nivelul întregii piețe din România, în jur de 35% din vânzări merg către reasigurare, însp pentru anumite linii , cum sunt și cele de tip property (inclusiv locuințe) sau cele cu valori asigurate mari (de garanții, de exemplu), reasigurarea acoperă în general 100% din daună. Așa cum clientul plătește o primă de asigurare companiei, la rândul ei compania plătește o primă către reasigurător, pentru a ceda riscul. Se scumpește reasigurarea, se scumpește și prima plătită de firma de asigurare din România, care își va compensa costurile din creșterea primei cerute clientului.

Șeful direcției stabilitate din organizația europeană a supraveghetorilor de asigurări și pensii private: Expunerea directă a firmelor din Europa e mică, însă costurile cu daunele și cheltuielile asigurătorilor vor crește substanțial, concomitent cu inflația generală. Cu cât ar putea crește prețurile asigurărilor?

Într-o prezentare susținută la un eveniment internațional de profil, Petr Iakubik, Financial Stability Team Leader la EIOPA (organizația europeană a supraveghetorilor din asigurări și pensii private) arată cu expunerea directă a firmelor de asigurare europene pe Rusia, Belarus și Ucraina se ridică la 8,3 miliarde de euro, sub 1% din investițiile totale. Amintim că piața din România este controlată integral de subsidiare ale unor companii de asigurare europene. În Rusia, spune reprezentantul EIOPA, firmele de asigurare au active de 6,3 miliarde de euro, în Ucraina de 1,8 miliarde de euro și în Belarus de 0,2 miliarde de euro.

„Asigurătorii europeni au activități limitate în cele trei țări, un număr mic de grupuri sunt active prin subsidiare in aceste țări, a căror dimensiune este mică raportată la grupurile din care vin. În legătură cu activele deținute, sunt relevante două aspecte: expunerea către sectorul bancar și expunerea către sectoare din economie care sunt mai sensibile la evoluția prețurilor la energie și gaze, iar pierderile în aceste sectoare afectează investițiile.”, a declarat Iakubik, la București.

Pe de altă parte, însă, efectele valului inflaționist a cărui principală cauză este chiar conflictul din Ucraina, se vor simți în plățile suportate de asigurători. ” Inflația afectează firmele de asigurare prin creșterea costurilor cu despăgubirile. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul asigurărilor generale. Firmele de asigurare trebuie să facă rezerve pentru daunele din viitor și de aceea trebuie să ia în calcul prețurile din viitor, care evident vor fi mai mari”, a declarat oficialul.

Mai mult, arată acesta, plățile asigurătorilor cresc mai rapid decât inflația generală, după cum arată studiile. În România, inflația s-a apropiat deja de 14% la nivelul lunii aprilie și va continua să crească cel puțin până în toamnă, după cum estimează Banca Națională a României. Este de așteptat, deci, ca primele de asigurare să se majoreze cel puțin cu acest procent, dacă vor urma dinamică expusă de Iakubik.

Reprezentantul EIOPA explică și procesul prin care inflația generalizată se va vedea în afacerile firmelor de asigurare. ” Rezervele ( nr: prin care asigurătorii garantează plata daunelor existente și viitoare) și cheltuielile firmelor de asigurare vor trebui ajustate, pentru a reflecta inflația. Asigurătorii constituie rezerve tehnice a căror formulă de calcul include inflația. Foarte importantă este perioada pe care se întinde plata daunelor. Cu cât durata este mai mare, cu atât inflația va avea un efect mai puternic. În asigurările generale, peste 55% din rezerve se întind pe perioade mai lungi de doi ani.”, a explicat Petr Iakubik.

Costul riscului crește peste tot în lume și asta se va vedea și în România prin mecanismul reasigurării

Un al doilea mecanism prin care costul  războiului se va transmite și în asigurările din România este reasigurarea. Așa cum explicam mai sus, reasigurarea este asigurarea firmelor de asigurare. În general, în perioade de criză costul riscului crește peste tot în lume și, prin urmare, crește și costul reasigurărilor, pentru sunt anticipate daune mai mari de plătit.

În particular, deși încă nu există date publice concrete, expunerea companiilor de reasigurare pe Rusia este probabil una substnțială, având în vedere dimensiunile țării, dar și nivelul de insutrializare. În domeniul energiei sau cel al mineritului, de exemplu, acolo unde Rusia excelează, firmele nu pot funcționa fără asigurări pentru sume uriașe (asigurări pentru utilaje și conducte, pentru răspunderi față de terți, de garanții și altele), la fel în domeniul naval. În plus, companiile mari folosesc și clauzele „business interruption”, care presupun că asigurătorul acoperă integral sau parțial pierderile generate de lipsa de activitate. Cum Rusia este supusă restricțiilor internaționale, multe companii și-au încetat activitatea. Toate aceste asigurări au în spate reasigurări. În contractele mari, reasigurare nu este susținută de o singură companie ci de mai multe, iar riscul este disipat în întreaga lume.  Costul mondial al reasigurării va crește, prin urmare și vor crește inclusiv primele pe care asigurătorii din România le achită pentru reasigurare. Impactul cel mai mare va fi probabil pe asigurările property și cele pentru companii, acolo unde reasigurarea are o pondere de până la 100%.