Vânzările globale de smartphone-uri au scăzut cu 6% în al treilea trimestru, în condițiile în care furnizorii s-au străduit să satisfacă cererea de dispozitive pe fondul crizei de componente. Samsung a fost principalul furnizor, cu o cotă de 23%. Apple a recâștigat locul al doilea, cu o cotă de 15%, datorită cererii timpurii puternice pentru iPhone 13. Xiaomi a obținut o cotă de 14% pentru locul al treilea, în timp ce vivo și OPPO au completat topul cinci, cu 10% fiecare.
„Criza de chipset-uri a sosit cu adevărat”, a declarat analistul principal al Canalys, Ben Stanton. „Industria smartphone-urilor se străduiește să maximizeze cât mai bine producția de dispozitive. În ceea ce privește oferta, producătorii de chipset-uri cresc prețurile pentru a descuraja comenzile excesive, în încercarea de a reduce decalajul dintre cerere și ofertă. Dar, în ciuda acestui fapt, penuria nu se va atenua până în 2022. Ca urmare a acestui fapt, precum și a costurilor ridicate ale transportului global de marfă, mărcile de smartphone-uri au împins cu reticență la creșterea prețurilor de vânzare cu amănuntul ale dispozitivelor.”
„La nivel local, vânzătorii de smartphone-uri sunt, de asemenea, nevoiți să implementeze modificări de ultim moment în ceea ce privește specificațiile dispozitivelor și cantitățile comandate. Este esențial pentru ei să facă acest lucru și să maximizeze capacitatea de volum, dar, din păcate, acest lucru duce la confuzie și ineficiență atunci când comunică cu canalele de vânzare cu amănuntul și cu distribuitorii”, a continuat Stanton. „Multe canale sunt nervoase înainte de sărbătorile importante de vânzări, cum ar fi Ziua Singles’ Day în China și Black Friday în Occident. Stocurile de smartphone-uri ale canalelor de vânzare sunt deja scăzute și, pe măsură ce tot mai mulți clienți încep să anticipeze aceste cicluri de vânzări, valul iminent de cerere va fi imposibil de satisfăcut. Clienții ar trebui să se aștepte ca anul acesta reducerile la smartphone-uri să fie mai puțin agresive. Dar, pentru a evita dezamăgirea clienților, mărcile de smartphone-uri care sunt constrânse de marje ar trebui să caute să grupeze alte dispozitive, cum ar fi dispozitivele purtabile și IoT, pentru a crea stimulente bune pentru clienți.”
Din cauza crizei sanitare care a perturbat lanţurile de aprovizionare, dar şi a faptului că a existat o cerere mai mare decât oferta într-un termen foarte scurt, numeroase industrii se confruntă cu o criză acută de cipuri. De la companiile care produc electronice până la producători auto, industriile lumii se confruntă cu o criză dură a cipurilor. Acest context a dus la întârzieri în producţie, de la piaţa auto şi până la consolele de jocuri şi laptopuri.
Executivii marilor companii globale au avertizat anterior că această criză a cipurilor se va menţine şi în 2022. Unii dintre ei consideră că s-ar putea menţine şi în 2023.