Când coronavirusul face preţul pe piaţa rezidenţială. Apartamentele cu 3 şi 4 camere câştigă lupta pe preţ cu garsonierele şi cu două camere
Apartamentele cu trei camere s-au scumpit şi ele cu 2,1% în aprilie, la 93.713 euro, iar preţul pe metrul pătrat s-a majorat şi el cu 0,42%. În schimb, prețul locuințelor cu două camere a avansat nesemnificativ, cu 0,4%, la 64.960 euro în vreme ce prețul pe metru pătrat, în acest caz, s-a redus cu 2,3%.
Prețul de vânzare al garsonierelor, pe de altă parte, s-a redus cu 3,17%, la 42.194 euro, iar cel pe metru pătrat a pierdut 5,16%. Cauzele sunt evidente și țin, în principal, de spațiul oferit de diferitele tipuri de apartamente, una e să fii izolat într-o garsonieră de 30-36 mp, alta într-un apartament care se apropie sau depășește 100 mp ca suprafață, are balcoane mari și oferă o oarecare senzație de libertate proprietarului.
Și casele, mai ales cele cu curte, care ajută la păstrarea echilibrului psihic în izolare, s-au scumpit, dar moderat, cu 0,17%, la 250.529 euro, deși prețul pe metru pătrat s-a redus cu 4,58%.
Evoluția prețului de închiriere
Paradoxal, cea mai mare scădere a chiriilor s-a petrecut în cazul caselor, 11,53%, iar chiria medie pentru o casă a ajuns la 1.466 euro/lună. După case, cea mai mare reducere a chiriilor apare la garsoniere, care au pierdut 7,17% și au ajuns, în medie, la 259 de euro/lună.
Apartamentele cu trei camere au pierdut în medie lunar 0,76% din chirie, până la 522 euro/lună, iar apartamentele cu patru camere, cele mai spațioase de pe piață, deși mai puțin căutate înainte de pandemie, au câștigat 8,82% lunar, până la 864 euro/lună în medie, o valoare cu 21 de euro/lună sub cea înregistrată în februarie, cifrată la 885 euro/lună.
Click pe tabel pentru a-l viziona la dimensiune maximă
Sursa: anuntul.ro
Așadar, proprietarii de locuințe scoase la vânzare își adaptează oferta la condițiile create de pandemia de coronavirus, care afectează ambele componente ale pieței rezidențiale, și locuințele vechi și pe cel noi, deși dezvoltatorii serioși, precum Forty Management, One United Properties, Cordia, Forte Partnes continuă lucrările și se vor încadra în intervalul promis pentru finalizarea proiectelor aflate în construcție, există riscul ca unele șantiere să fie oprite, ori de constructori, ori de autorități, în situația în care un muncitor se infectează cu coronavirus, deși au fost luate toate măsurile posibile de siguranță.
Dacă se va întâmpla asta, oferta de pe piață ar putea scădea, iar prețurile vor crește treptat, dacă cererea, care deocamdată nu poate viziona apartamentele, se păstrează.