Când faci pasul de la economisire la investire?
Procesul de a economisi este unul extrem de comod. Decizia de a alege sau schimba banca este luată în mai puțin de o oră, iar constituirea depozitului reprezintă o muncă de câteva clicuri. Mai departe, târgul este următorul: banca manâncă timp și resurse pentru a investi mai departe banii respectivi, în timp ce tu primești la schimb un randament fix, mediu spre mic, și scapi de responsabilitate. Băncii îi rămâne la final însă o sumă mai mare decât îți revine ție.
Dacă vrei un randament mai mare va trebui să te pui în postura băncii și să preiei o parte din responsabilitățile ei. Va trebui să dedici timp și să fii dispus să îți asumi și riscul de a pierde bani. Când se face pasul de la economisire la investire, trei sunt subiectele care inhibă acțiunea: informația necesară, resursa de timp și partea administrativă. Vestea bună este că investiția la bursă are la îndemână soluții pentru fiecare dintre cele trei chestiuni.
Citeşte şi
7 reguli pentru investitorii începători la bursă
Partea birocratică a procesului de investiție la bursă este ușor de îndeplinit. Contractul de intermediere se semnează repede, iar operațiunile efective de cumpărare-vânzare se pot efectua prin intermediul a câtorva clicuri. Deci, la fel de simplu ca și constituirea unui depozit.
Resursa de timp este importantă. Va trebui să dedici timp pentru a lua decizii corecte de investiție, dar și pentru a monitoriza evoluția acțiunilor cumpărarte. În era internetului toate acestea devin facil de efectuat, cu atât mai mult dacă lucrezi cu o societate de brokeraj care îți pune la dispoziție aplicații de tranzacționare pentru telefonul mobil.
Vezi AICI ce platforme de tranzacţionare sunt disponibile
O întrebare rămâne. Cum faci rost de informația necesară în luarea deciziilor? Răspunsul este mai simplu decât pare la prima vedere. Informația utilă în mediul bursier se găsește în primul rând în activitatea ta curentă care ți-a generat disponibilul pentru investiție. Ești medic? Sigur ai în mintea ta un clasament al companiilor producătoare de medicamente si furnizori de servicii medicale. Dacă le recomanzi produsele, cumpără-le acțiunile! Ești responsabil de resurse umane? Atunci știi care sunt sectoarele de activitate care angajează și știi cine sunt aceia care disponibilizează. Ești inginer? Atunci știi cine face treabă excelentă și cine nu. Lucrezi în multinațională și zona ta de expertiză este compusă doar din multinaționale? În era internetului nu există nici o diferență din punct de vedere al procesului administrativ de a cumpăra o acțiune listată la New York versus a achiziționa una de la București.
Citeşte şi
Scoţi de la bancă mai puţini bani decât depui? Există alternative
Iar vestea cu adevărat excelentă vine la final. Spre deosebire de antreprenoriat sau de imobiliar în tranzacții bursiere îți este mult mai ușor să reduci riscul de a pierde bani. Spre deosebire de antreprenoriat, în bursă poți să te diversifici, să nu riști totul pe o singură variantă pentru că dacă decizia inițială este greșită la bursă poți recupera mult mai mult din investiția inițială. În plus, ai la îndemână și variante cu risc aproape minim precum obligațiuni sau investiția în monopoluri de stat. Nici nu mai vorbesc despre consumul comparativ de timp. Spre deosebire de imobiliar, în bursă ai tot timpul un reper de preț față de care să îți evaluezi investiția, iar timpul necesar efectuării unei tranzacții este mult mai mic.
Bursa are toate avantajele pentru a deveni ținta investițiilor tale. Singura întrebare rămâne: ești decis să depui un pic de efort pentru un randament bun al banilor tăi sau îi vei lăsa pe alții să se folosească de ei?