Surse guvernamentale au declarat pentru ECONOMICA.NET că hotărârea de guvern care limitează tarifele poliţei auto obligatorii au şanse să intre în şedinţa de guvern de săptămâna aceasta, paşii necesari promovării unui nou act normativ fiind deja finalizaţi.
Asigurătorii ştiu că perioada de consultare publică pe marginea Hotărârii de Guvern s-ar termina abia vineri, iar actul normativ ar trebui să intre în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare. Indiferent de data la care va intra în Guvern proiectul de hotărâre, HG va intra în vigoare la 10 zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, deci ori pe 14, ori pe 21 noiembrie, în funcţie de aprobarea obţinută de la Guvern.
Urmare a modificărilor legislative privind asigurările RCA prevăzute în OUG 54/ 14.09.2016, în calculaţiile RCA au apărut o serie de modificări, deja introduse în sistem de către asigurători în urmă cu o săptămână. La capitolul „Durata asigurării” au fost operate modificările care să permită încheierea unei poliţe RCA pe perioade cuprinse între o lună şi 12 luni. La „Informaţii despre vehicul” este inserată o nouă întrebare cu opţiune de răspuns „DA/Nu”. Dacă asiguratul va răspunde că optează pentru răscumpărarea contravalorii daunei, ca să nu afecteze criteriul bonus malus aferent poliţei RCA, informaţia se va prelua automat în addendumul la contractul de asigurare RCA. De asemenea, acoperirile accidente persoane (în cazul şoferului vinovat de producerea accidentului) şi asistenţa rutieră (maşină la schimb, platformă) vor putea fi acordate strict pentru asigurările încheiate pe perioade de 6 luni, respectiv 12 luni.
Sistemul Bonus Malus nu funcţionează pe pentru asigurări încheiate pe o perioadă mai mică sau egală cu 5 luni, indiferent dacă poliţa a avut daune sau nu. Efectul este că, șoferii cu un bun comportament în trafic care își încheie polița RCA pe o lună nu vor mai beneficia de reduceri de primă de asigurare, în timp ce, cei cu un comportament problematic în trafic beneficiază de ultimul Bonus Malus pe șase luni, iar polița sa RCA nu se scumpește. Pentru poliţe cu perioada între 6 şi 11 luni, daca nu au fost înregistrate daune se tranzitează o clasă de Bonus iar pentru poliţele cu daune se tranzitează în funcţie de numărul de daune în clasele de Malus conform norma A.S.F 23/2014. Pentru poliţe cu perioade de 12 luni, dacă nu au fost înregistrate daune se tranzitează două clase de Bonus, iar pentru poliţele cu daune se tranzitează în funcţie de numărul de daune în clasele de Malus conform normei A.S.F 23/2014.
Rămâne neelucidat modul în care va funcţiona, dacă va funcţiona, compensarea directă. Nici OUG, nici HG, nici normele de aplicare a OUG 54/2016 nu specifică nimic în acest sens.