Când îşi revine economia în Europa?
Economia Europei, puternic afectată de criza datoriilor suverane, ar putea reveni la un nivel sustenabil de creştere abia din 2013, consideră mai mulţi economişti de top, citaţi de postul american de televiziune CNN.
Din 20 de economişti incluşi în sondajul CNN, jumătate au afirmat că Europa nu va reveni la o creştere economică sustenabilă până în 2013, în timp ce şapte se aşteaptă ca o recuperare să aibă loc abia din 2014. Doar trei au încredere că regiunea va scăpa de actualele probleme în a doua jumătate a acestui an.
Europa nu este oficial în recesiune, dar majoritatea analiştilor consideră că o contracţie economică este inevitabilă. Chiar şi preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a admis această posibilitate în noiembrie.
Situaţia nesigură din Europa prezintă riscuri şi pentru economia SUA, potrivit CNN. Dintre participanţii la sondaj, 11 sunt îngrijoraţi că problemele din Europa pot reduce finanţarea necesară pentru mediul de afaceri şi consumatorii din SUA.
Patru economişti consideră că expunerea pe băncile europene poate afecta SUA dacă mai multe state din zona euro intră în incapacitate de plată. Doar câţiva au invocat un posibil declin al exporturilor către Europa ca cea mai importantă problemă a economiei americane.
În privinţa soluţiilor la criza europeană există un consens limitat în rândul economiştilor. Şase dintre analişti ar vrea ca BCE să devină creditor de ultimă instanţă, cinci susţin o integrare mai puternică a zonei euro, în timp ce doar trei propun analizarea unor modalităţi de dezmembrare a zonei euro fără prăbuşirea pieţelor financiare.