Când se depune Declarația 406? Fii pregătit pentru raportarea SAF-T

Ion Dobreanu - lun, 22 iul. 2024, 14:15
Când se depune Declarația 406? Fii pregătit pentru raportarea SAF-T

În contextul digitalizării relației dintre ANAF și contribuabili, modul de transmitere a datelor transmise către autoritățile statului capătă o importanță majoră, mai ales că există o serie de sancțiuni. Raportarea SAF-T sau Declarația 406 este una dintre obligațiile legale pe care orice antreprenor trebuie să le cunoască, mai ales dacă face parte din categoria contribuabililor mari și mijlocii.

Raportarea SAF-T în România, adică Fișierul Standard de Control Fiscal (Standard Audit File for Tax) se face sub forma Declarației informative D406, care poate fi generată automat cu ajutorul sistemului informatic digital ERP (Enterprise Resource Planning).

Scopul principal al SAF-T este acela de a standardiza transferul de informații între autoritățile fiscale și contribuabili, oferind beneficii ambelor părți. În esență, sunt câteva reguli de bază în funcție de care contribuabilii medii și mari pot afla la ce termene să transmită online fișierul de control fiscal.

NextUp sprijină firmele românești în eliminarea provocărilor pe care le-ar putea întâmpina prin simplificarea procesului de raportare SAF-T. Astfel, Declarația 406 poate fi generată automat cu ajutorul sistemului ERP.

 

Când se depune Declarația 406 SAF-T?

Raportarea SAF-T prin Declarația D406 se poate depune lunar, trimestrial sau lunar, conform ordinului ANAF 1.783/2021. Perioada de raportare este stabilită în funcție de perioada fiscală folosită de contribuabili la TVA – cei care au perioada la TVA luna transmit D406 lunar, iar cei care au perioada la TVA trimestrul, semestrul sau anul, inclusiv neplătitorii de TVA, transmit D406 trimestrial.

În aceste condiții, Declarația 406 aferentă lunii mai 2024 a trebuit să fie transmisă online către ANAF până la 30 iunie 2024 (adică până în ultima zi a lunii de după perioada vizată). Totuși, pentru că aceasta va fi o zi de weekend, termenul se amână automat pentru 1 iulie 2024.

Termenele anterioare pentru 2024 au fost:

⦁ pentru ianuarie, raportarea s-a depus până la 29 februarie;
⦁ pentru februarie, raportarea s-a depus până la 1 aprilie;
⦁ pentru martie și pentru trimestrul 1, raportarea s-a depus până la 30 aprilie;
⦁ pentru aprilie, raportarea s-a depus până la 31 mai.

Data-limită pentru transmiterea declarațiilor informative D406 privind fișierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristică din luna depunerii, reprezentând luna calendaristică imediat următoare perioadei pentru care a fost pregătită declarația informativă.

Marii contribuabili au fost primii care au trebuit să depună fișierul SAF-T (prin Declarația informativă D406), în februarie 2022 pentru luna ianuarie 2022. Vor fi urmați de contribuabilii mijlocii în 2023, și de contribuabilii aflați în categoria micilor contribuabili, în 2025.

Bine de știut! Pentru secțiunea de active, fișierul SAF-T se depune până la termenul stabilit pentru transmiterea situațiilor financiare aferente exercițiului financiar al contribuabilului. Pentru secțiunea de stocuri, fișierul SAF-T se depune numai la cererea ANAF, în minimum 30 de zile calendaristice.

 

Ce sancțiuni riști dacă nu se depune Declarația 406

Obligația revine, în prezent, contribuabililor mari și medii (perioada de grație a trecut pentru ambele categorii de contribuabili). Nedepunerea la termenele prevăzute de lege a Declarației informative D406 sau depunerea incorectă ori incompletă a acesteia, constatată de ANAF, va atrage contravenții, mai precis:

⦁ amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul nedepunerii acestei declarații în termenele legale
⦁ amendă de la 500 lei la 1.500 lei în cazul depunerii de declarații incorecte or incomplete.

Reprezentanții ANAF recomandă verificarea și testarea fișierului SAF-T înainte de transmiterea sa prin Declarația 406, tocmai pentru a nu fi nevoie de o intervenție ulterioară sau pentru a nu risca amenzi.

Implementarea SAF-T în România se va finaliza la 1 ianuarie 2025, când toate companiile care vor dori să își desfășoare activitatea în România, inclusiv contribuabilii mici și contribuabilii nerezidenți înregistrați doar în scop de TVA, vor avea obligația raportării D406, Declarația Informativă privind Fișierul Standard de Control Fiscal.

În acest context, în urma implementării complete a sistemului de raportare SAF-T în România, se așteaptă și eliminarea anumitor declarații fiscale, având în vedere că o parte dintre informațiile de TVA transmise în prezent autorităților fiscale sunt incluse și în informațiile transmise prin D406.

În altă ordine de idei, este bine de știut că ideal ar fi să existe o persoană sau o echipă dedicată verificării și testării raportării, pentru a asigura trimiterea unui fișier fără greșeli sau neconcordanțe. Tocmai de aceea, având în vedere dificultatea sa și numărul enorm de câmpuri de completat, este recomandabil ca raportarea SAF-T să fie automatizată.

Soluția ERP oferită de NextUp vine în sprijinul companiilor care vor fi implicate în procesul de digitalizare a transferului de informații contabile către autoritățile fiscale.

Echipa NextUp este formată din specialiști din domeniul contabil și IT și au dezvoltat o soluție de raportare SAF-T care îndeplinește toate cerințele autorităților fiscale. Soluția de raportare SAF-T   prin intermediul sistemului ERP este deja implementată cu succes la numeroși clienți din România.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...