Când şi cum deschizi discuţia despre salariu într-un interviu

Economica.net
02 09. 2016
angajari_2_65523100

Ce surse poate accesa un candidat pentru a-şi face o idee despre cât de bine plătit e jobul vacant?

În România nu există multe surse oficiale de informare despre salarii iar părerile recrutorilor despre studiile de piaţă sunt împărţite. „Studiile salariale pe care le-am văzut personal par «prăfuite» – au date depășite despre salarii. În plus, sunt scumpe, iar cine le comandă nu le face publice. Pentru anumite industrii, precum IT, BPO-uri şi inginerie, există glassdoor.com, un site care centralizează astfel de date” – spune Elena Popa, Senior Consultant, Adecco România, firmă de consultanţă în resurse umane şi executive search. Ca recrutor cu experienţă, Elena Popa afirmă că cea mai bună sursă de informare despre nivelul salarial dintr-o companie este cea informală. „De regulă, dacă ai pe LinkedIn un prieten al unui prieten care lucrează la o firmă, s-ar putea să îți spună la ce nivel de salarizare să te aştepți atunci când vrei să te angajezi în firma respectivă.”

Mădălina Uceanu, Managing Partner, Career Advisor, susţine că pe lângă studiile salariale, la care oricum un candidat nu are acces, una dintre variante ar fi să apeleze la o persoană care lucrează în HR şi care i-ar putea oferi un punct de vedere pertinent pe lângă celelalte surse (foşti colegi de şcoală, colegi din locurile de muncă anterioare care au experienţe similare).

Există însă aici o perspectivă puţin mai largă care trebuie luată în calcul. „Salariul în sine nu este singurul element care contribuie la întreg pachetul de beneficii, ar trebui luate în calcul şi alte elemente, în funcţie de etapa de carieră în care se află respectivul candidat. Ideal ar fi să evalueze oportunităţile de dezvoltare pe care le oferă compania (pachetul complet de beneficii, investiţia în training pe care aceasta o face în mod curent pentru angajaţii săi etc.)”, afirmă Mădălina Uceanu.

Citeşte integral articolul pe portalul Revistei CARIERE la acest link.