Europarlamentarul PNL Daniel Buda crede că rezoluţia Parlamentului European privind statul de drept şi justiţia din România poate să ducă la „înârzierea aderării la euro şi la spaţiul Schengen, nu la pierderea acestora”.„Din punct de vedere formal efectele unei astfel de rezoluţie sunt acelea de atenţionare publică a statului membru asupra derapajelor pe care le are de la principiile şi valorile UE. Pentru România în mod cert, chiar dacă din punct de vedere tehnic suntem pregătiţi pentru aderarea la zona euro şi la spaţiul Schengen, din punct de vedere politic sunt multe semne de întrebare care se ridică. Evident că PSD-ALDE reuşeşte să ne îndepărteze mult prea mult de zona euro şi de spaţiul Schengen”, a declarat europarlamentarul PNL, Daniel Buda, pentru MEDIAFAX.
Liberalul a afirmat că nu este un motiv de bucurie dezbaterea unei astfel de rezoluţii despre România la nivel european şi că se aşteaptă la un răspuns dur, după anunţul ministrului Justiţiei privind revocarea procurorului general Augustin Lazăr.
„Nu este un motiv de bucurie dezbaterea unei astfel de moţiuni despre România în Parlamentul European. Din păcate acţiunile, inclusiv cele recente, din partea Guvernului şi mă refer mai ales la revocarea procurorului general, Augustin Lazăr, au făcut ca această rezoluţie să fie impusă pe agenda europeană. Rezoluţia va fi una foarte dură din acest punct de vedere. Ceea ce demonstrează incapacitatea PSD-ALDE de a înţelege în ce fel de film joacă este revocarea domnului Lazăr, în condiţiile în care din informaţiile pe care le am, în aprilie i-ar fi expirat mandatul. Nu justifica un astfel de demers. Un astfel de comportament din partea loc arată un profund dispreţ faţă de toate discuţiile care s-au purtat la Bruxelles. Astfel de gesturi duc până la urmă la slăbirea încrederii românilor inclusiv în ceea ce înseamnă instituţiile europene”, a adăugat Buda.
Europarlamentarul a susţinut, de asemenea, că de obicei rezoluţiile PE cuprind recomandări, nu sancţiuni.
Eurodeputatul Maria Grapini a declarat că dacă se va adopta o astfel de rezoluţie în Parlamentul European, privind statul de drept şi justiţia din România, ţara va avea de pierdut, inclusiv ca imagine. Cât despre trecerea la euro, aceasta crede că România are şanse de a adopta moneda europeană. „Aderarea la zonă euro depinde de lucruri tehnice-convergenţă nominală şi reală, România ar putea ajunge la îndeplinirea criteriilor având în vedere creşterea economică în ultimii ani, echilibru macroeconomic şi încadrarea în deficitul de până la 3%.Trebuie însă să fie un program concertat al executivului cu BNR. Legat de Spaţiul Schengen-nu are legătură cu posibilă Rezoluţie pentru că există deja o Rezolutie a UE votată anul trecut, există şi o scrisoare a Comisiei Europene către Consiliul European prin care se cere includerea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.Vom vedea dacă Preşedintele Iohanis care be reprezintă în Consiliul european va putea convinge şefii de stat şi guverne să voteze.Până la urmă puterea unui lider naţional se vede în lucrurile şi deciziile mari pe care le poate influienţa!”, a conchis europarlamentarul.
Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Paşcu a declarat că Rezoluţia nu afectează aderarea la zona euro şi la spaţiul Schengen, fiind două lucruri diferite.„Nu (afectează aderarea la zona euro şi la spaţiul Schengen-n.r), în niciun caz, sunt două lucruri diferite. Era de dorit dacă reuşeam să îndeplinim condiţiile economice mai repede ca să intrăm mai repede în zona euro dar astea sunt condiţii separate care ţin de criterii economice. Alfel, orice e posibil. Dacă olandezii au legat în mod artificial deşi nu exista această legătură, Schengenul de situaţia corupţiei, înseamnă că orice se poate lega de orice”, a susţinut Paşcu.
Potrivit agendei publicate pe site-ul Parlamentului European, în şedinţa plenului PE care va avea loc la Strasbourg pe 14 noiembrie, între orele 12.30 şi 14.30, figurează şi o moţiune pentru adoptarea unei rezoluţii privind statul de drept în România.