Când, unde, cum şi de la ce profit în sus plătim impozitul pe tranzacţiile cu Bitcoin, în România

17 01. 2021
lucian_barbu_economica_outlines_87923100

„Salturi uriașe în valoare, vânzări masive pentru valorificarea prețului ridicat, scăderi bruște, cu alte cuvinte în piața criptomonedelor „distracția” este garantată. În timp ce unele voci compară investiția în Bitcoin cu un joc de noroc, la nivel global se vorbește despre Bitcoin inclusiv ca un potențial concurent pentru aur ca „monedă” alternativă. În acest context, din ce în ce mai mulți români apelează la investițiile în monede virtuale”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Lucian Barbu, Partener, NNDKP Consultanță Fiscală.

Lucian Barbu este partener în cadrul departamentului de Consultanță Fiscală al NNDKP din anul 2016 și este specializat în consultanță fiscală locală și internațională. Lucian este Consultant Fiscal autorizat, iar în cei peste 18 ani de activitate profesională a asistat clienți români și din străinătate în proiecte precum structurarea fiscală a operațiunilor și întocmirea de proceduri, revizie fiscală, reorganizări de societăți sub forma fuziunilor și divizărilor, consiliere acordată în cursul controalelor fiscale, prețuri de transfer.

Acesta atrage atenţia asuora faptului că, atât timp cât investitorul este resident fiscal în România trebuie să plătească impozit din tranzacţiile obţinute cu Bitcoin sau alte criptomonede. „Anul 2019 a fost primul pentru care tranzacțiile cu monede virtuale au avut parte de o reglementare fiscală specifică, venitul obținut în 2019 din tranzacționarea monedelor virtuale fiind menționat specific în declarația unică”, precizeză Barbu. Este de așteptat ca interesul organelor fiscale pentru verificarea persoanelor care au obținut astfel de câștiguri și nu le-au declarat să sporească.

Pe ce se datorează impozit?

Câștigul impozabil reprezintă diferența pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției (așadar, dacă ai plătit comisioane sau alte onorarii pentru derularea tranzacțiilor, acestea ar putea fi deduse la calculul impozitului). Câștigul mai mic de 200 lei/tranzacție nu se impozitează, dar cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească 600 de lei.

„Separat de impozitul pe venit, persoana respectivă trebuie să fie atentă și dacă nu cumva a depășit plafonul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate. În acest sens, dacă câștigurile din tranzacții cu monede virtuale, cumulate cu eventuale alte venituri pentru care se datorează contribuția de asigurări de sănătate (activități independente, chirii, investiții), depășesc 12 salarii minime brute pe țară, se datorează și această contribuție pe lângă impozitul pe venit”,spune Lucian Barbu.

Cât este cota de impozit?

După cum se ştie, cota de impozit pe venit este de 10%. Contribuția de asigurări sociale de sănătate, dacă se datorează ca urmare a depășirii plafonului, este limitată anual la 10% din echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației, prevăzut mai jos. În condițiile în care salariul minim brut pe țară în 2021 este majorat la 2.300 lei, asta ar însemna că cei care au obținut un câștig anual mai mare de 27.600 lei datorează o contribuție anuală de 2.760 lei).

Declararea acestui venit impozabil se face prin depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuții sociale până la data de 25 mai a anului următor celui în care s-a obținut câștigul. Declarația unică se poate descărca de pe site-ul ANAF, însă formularul electronic nu a fost încă actualizat pentru anul 2020, dar probabil va fi actualizat în curând având în vedere că Ordinul ANAF de modificare a declarației a fost publicat în Monitorul Oficial în 12 ianuarie 2021.

Declarația se poate depune în format hârtie la sediul organului fiscal în raza teritorială a căruia se află domiciliul persoanei respective, prin poștă cu confirmare de primire, sau în format electronic (prin intermediul serviciului „Spațiu privat virtual” de pe site-ul ANAF, sau prin portalul e-guvernare.ro cu semnătură electronică).

Până la aceeași dată (25 mai) trebuie efectuată și plata, prin virament în contul unic sau prin depunere la Trezoreria Statului arondată organului fiscal în raza teritorială a căruia își are domiciliul persoana respectivă.