Când vine viitura pe Dunăre şi cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)

Echipele de intervenţie din cadrul Apele Române Argeş-Vedea au pregătit o mie de saci şi alte materiale pentru a-i transporta spre sectorul românesc al Dunării, în vederea completării stocului de apărare împotriva viiturii prognozate pentru 28-29 septembrie, informează Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) , într-o postare publicată, vineri, pe pagina oficială de Facebook.
AGERPRES - vin, 20 sept. 2024, 16:11
Când vine viitura pe Dunăre şi cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)

„De ieri au fost inspectate la pas, încă o dată, lucrările cu rol de apărare, respectiv sectoarele de dig de pe fluviul Dunărea aflate în administrare. Au fost verificate totodată punctele critice cunoscute. Dacă vor fi identificate altele noi, se va interveni în regim de urgenţă, unde este nevoie, pentru refacere stabilităţii digului. Vor fi inspectate, de asemenea, zonele deja determinate pentru montarea mirelor hidrometrice la ape mari şi se va degaja vegetaţia pentru asigurarea secţiunilor optime de scurgere ale apelor, daca vor fi identificate astfel de situaţii (…) Formaţiile de la Apele Române pregătesc mii de saci cu nisip pe care îi vor transporta spre sectorul românesc al Dunării. Colegii de la Apele Române Argeş-Vedea au pregătit, deja, 1.000 de saci cu nisip şi alte materiale de intervenţie”, precizează instituţia.

Potrivit sursei citate, cele şapte Administraţii Bazinale de Apă au început informarea tuturor deţinătorilor de lucrări hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor de la Dunăre asupra prognozei hidrologice emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), iar în cazul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va solicita verificarea punctelor critice la subtraversările conductelor prin diguri şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare din administrarea acestora, scrie Agerpres.

„În apropiere de oraşul Bechet, Apele Române Jiu au detaşat la Formaţia de lucru Dunăre-Nedeia utilaje necesare intervenţiei: buldoexcavator, excavator cu braţ de 14 metri, tractor cu remorcă, tractor cu aparat de umplere saci, autoutilitare. Acestea completează materialele din stocul de apărare – saci, hidrobaraje, panouri de apărare, barca pregătită de intervenţie, pompe, generatoare, geotextil, pari etc. Odată cu creşterea nivelurilor Dunării, formaţiile de intervenţie de la Dunăre vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor la Dunăre”, a transmis ANAR.

Prognoza hidrologică arată că debitul pe Dunăre, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 19 – 20 septembrie 2024, a fost în creştere până la valoarea de 5.100 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s.

La Budapesta, vineri, se prognozează o valoare maximă a debitului Dunării de 7.940 mc/s, iar pentru data de 21 septembrie, de aproximativ 8.300 mc/s, cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale, de 8.700 mc/s.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat, joi, că vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil, către sfârşitul acestei luni, pe 28 – 29 septembrie, iar autorităţile sunt în alertă şi monitorizează situaţia.

Te-ar mai putea interesa și
ANPC închide pentru cinci luni Nord Airport Hotel din Otopeni și amendează unitatea cu 50.000 de lei (Video)
ANPC închide pentru cinci luni Nord Airport Hotel din Otopeni și amendează unitatea cu 50.000 de lei (Video)
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că a efectuat, în data de 19 septembrie 2024, un control la operatorul Nord Airport Hotel, situat pe Calea Bucureștilor......
Intesa Sanpaolo vrea să renunțe la 3.000 de angajați – surse Reuters
Intesa Sanpaolo vrea să renunțe la 3.000 de angajați – surse Reuters
Banca italiană Intesa Sanpaolo SpA intenţionează să ofere opţiunea de pensionare anticipată pentru aproape 3.000 din ...
București – Chișinău pe autostradă, din 2030 – secretar de stat
București – Chișinău pe autostradă, din 2030 – secretar de stat
Ținta comună a României și a Republicii Moldova este ca în 2030 să putem circula de la București la Chișinău pe ...
Companiile membre UNSAR au plătit în perioada 2013 – 2023 despăgubiri de aproape 20 de milioane de euro pentru refacerea locuințelor afectate de inundații, cutremure și alunecări de teren
Companiile membre UNSAR au plătit în perioada 2013 – 2023 despăgubiri de aproape 20 de milioane de euro pentru refacerea ...
Firmele de asigurări membre ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România au achitat ...