„Va dura foarte mult să trecem munții aici (Carpații Orientali – n.r.). Deci dumneavostră ați spus că Sibiul (A1 Sibiu – Pitești – n.r.), care e avansat, s-ar putea să nu fie 2028, și să fie 2030. Aici e și mai dur, e și mai mare distanța. Iașiul ține cu dinții de această treabă, că trebuie să mă leg așa, că e mai scurt, că ocolesc p-aici (prin sud – n.r). Eu nu cred că vom trece munții pe la Iași – Târgu Neamț – Târgu Mureș în următorii 15 ani. Nu cred. Dumneavostră credeți?”, întreabă Sorin Pâslaru, redactorul – șef al publicației Ziarul Financiar.
„Da. O să îi trecem. La ora actuală, graficele noastre pe ce am licitat (se încadrează în – n.r.) 2030”, îi răspunde Gabriel Budescu.
Pe de altă parte, Pâslaru sugerează o altă variantă de traseu prin care „Capitala” Moldovei să fie legată la rețeaua de autostrăzi din Vestul Europei. Mai exact, a propus vechiul traseu utilizat pe vremea lui Ștefan cel Mare, prin Bucovina, pe care a comparat-o cu Elveția, datorită dezvoltării comerciale în urma poziției sale strategice. Reprezentantul publicației financiare argumenează că traseul prin nord, respectiv via Ucraina și Polonia, este mai ușor de realizat pentru că nu intersectează munții.
Compania Națională de Investiții Rutiere a elaborat și depus în data de 8 aprilie 2025 aplicația de Finanțare pentru proiectul Autostrada A8 – Târgu Mureș – Târgu Neamț (Secțiunea II – Sărățeni – Pipirig), în vederea obținerii finanțării nerambursabile în cadrul Programului Transport 2021 – 2027.
Aplicația de finanțare are o valoare totală estimată de 𝟐𝟔,𝟔 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 de 𝐥𝐞𝐢 din care contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 𝟖,𝟗 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 de 𝐥𝐞𝐢, reprezentând 40% din valoarea eligibilă. Diferența de 𝟏𝟕,𝟕 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 de 𝐥𝐞𝐢 urmează să fie asigurată din fonduri de la bugetul de stat, declara atunci directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
Amintim că pentru două din cele patru loturi ale sectorului montan preluat de CNIR, a fost desemnată câștigătoare oferta UMB: Sărățeni – Joseni și Ditrău – Grințieș.
Contractul în valoare de 6,14 miliarde de lei pentru cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii A8, Ditrău – Grinţieş (38 km) a fost semnat deja, acesta fiind primul semnat de CNIR, de la înființarea sa.
Până în prezent au fost lansate la licitație toate cele opt loturi ale A8 Tg Mureș – Tg Neamț și încă două loturi din cele cinci ale tronsonul A8 Tg Neamț – Iași – Ungheni.
A8 (Autostrada Unirii) va avea o lungime de aproximativ 304 km și este formată din secțiunile Târgu Mureș – Târgu Neamț și Târgu Neamț – Iași – Ungheni.