Caniculă în Bucureşti şi în jumătate din ţară până vineri. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Vremea se va menţine caniculară la nivelul municipiului Bucureşti, pe parcursul următoarelor patru zile, interval în care valorile maxime vor depăşi frecvent 36 - 37 de grade Celsius, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicată luni. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă şi local de instabilitate atmosferică, valabile în perioade distincte, în aproape jumătate de ţară. Mai jos, puteţi citi şi cum va fi vremea în perioada 2 august-15 august în toată ţara.
AGERPRES - lun, 02 aug. 2021, 12:14
Caniculă în Bucureşti şi în jumătate din ţară până vineri. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Temperaturile maxime se vor menţine deosebit de ridicate în Bucureşti, până joi seara.

Vremea se va menţine caniculară la nivelul municipiului Bucureşti, pe parcursul următoarelor patru zile, interval în care valorile maxime vor depăşi frecvent 36 – 37 de grade Celsius, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicată luni. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă şi local de instabilitate atmosferică, valabile în perioade distincte, în aproape jumătate de ţară.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 2 august – 3 august, ora 9:00, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat (indice temperatură-umezeală ITU de peste 80 de unităţi). Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în a doua parte a zilei, când la rafală se vor atinge viteze de până la 35 – 40 km/h. Temperatura maximă va fi de 38 – 40 de grade, iar cea minimă de 20 – 22 de grade.

Totodată, în perioada 3 august, ora 9:00 – 5 august, ora 22:00, în Capitală, valorile termice vor fi semnificativ mai scăzute decât în zilele precedente, dar disconfortul termic se va menţine relativ ridicat. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 34 de grade, iar joi (5 august) vor fi de 36 – 37 de grade.

Valorile minime vor oscila între 19 şi 21 de grade, cerul va fi variabil şi trecător, mai ales în cursul serilor, vor fi condiţii pentru manifestări de instabilitate atmosferică.

ANM a emis, luni, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă, şi local de instabilitate atmosferică, valabile, în perioade distincte, în aproape jumătate de ţară. Fenomenele de disconfort termic se vor menţine până joi, 5 august, cu precădere în partea de sud şi sud-est a ţării.

Alerte de caniculă şi instabilitate atmosferică în jumătate din ţară, luni. Cod galben de caniculă până joi în sud şi sud-est

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă şi local de instabilitate atmosferică, valabile în perioade distincte, în aproape jumătate de ţară.

Conform prognozei de specialitate, pe durata zilei de 2 august, va fi Cod galben de disconfort termic ridicat şi caniculă în judeţele Constanţa, Tulcea, Iaşi, Bacău, Vaslui, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea, unde indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 şi 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

De asemenea, pe tot parcursul acestei zile, un Cod portocaliu de căldură persistentă şi disconfort termic deosebit de accentuat va afecta 15 judeţe şi municipiul Bucureşti, zone în care valorile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge chiar 41 de grade.

Potrivit meteorologilor, luni, 2 august, între orele 10:00 – 22:00, în Transilvania, nordul Munteniei şi al Dobrogei şi local la munte va fi Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 25 – 30 l/mp.

În plus, o avertizare Cod portocaliu de vreme instabilă va fi valabilă până la ora 22:00, în Moldova unde vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80 – 90 km/h, frecvente descărcări electrice şi grindină. Local, vor fi averse torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi 30 – 40 l/mp.

ANM precizează că fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala izolat şi în restul teritoriului.

În plus, în zilele de 3, 4 şi 5 august va fi valabilă o avertizare Cod galben de disconfort termic în zece judeţe din sudul şi sud-estul ţării, plus Capitala, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 şi 36 de grade, iar minimele, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade.

Prognoza pentru următoarele două săptămâni

Pe parcursul următoarelor două săptămâni (2 – 15 august) vor fi perioade în care regimul termic va deveni mai normal, cu temperaturi maxime ce vor scădea până spre 26 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, iar instabilitatea atmosferică se va manifesta pe arii restrânse atât la jumătatea acestei săptămâni, cât şi la începutul celei viitoare, arată prognoza publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, regimul termic se va pondera faţă de intervalul anterior, astfel că temperaturile maxime vor fi în medie de 30 – 32 de grade, chiar mai scăzute în perioada 5 – 7 august, când se vor înregistra în general 25 – 28 de grade. Valorile nocturne vor oscila în general în ecartul 16 – 19 grade. În perioada 8 – 9 august se estimează o vreme mai călduroasă, cu temperaturi la amiază de 32 – 34 de grade, zilele ulterioare urmând a fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii august. În intervalul 5 – 6 august va ploua pe arii extinse şi local în cantităţi mai însemnate, iar în restul perioadei de referinţă se vor semnala local fenomene asociate instabilităţii atmosferice, cu probabilitate mai mare după data de 11 august.

În regiunea Crişanei, faţă de săptămânile anterioare, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ponderate, cu maxime diurne, în medie, de 26 – 30 de grade, chiar mai scăzute în zilele de 5 şi 6 august când va fi o vreme relativ răcoroasă, dar şi mai ridicate, local de peste 30 de grade, în 4, respectiv 9 şi 10 august. Ulterior este estimat un ecart de temperatură apropiat de normalul calendaristic (26 – 29 de grade). Minimele termice vor avea uşoare oscilaţii, dar în majoritatea nopţilor se vor încadra în medie între 16 şi 19 grade. Ploile vor fi frecvente şi în general însemnate cantitativ în zilele de 5 şi 6 august. În restul perioadei de referinţă se vor semnala local fenomene asociate instabilităţii atmosferice, cu probabilitate mai mare după data de 10 august.

În Transilvania, din data de 3 august, temperaturile vor fi semnificativ mai scăzute faţă de perioada anterioară (cu maxime de 26 – 31 de grade, mediat regional), iar zilele de 6 şi 7 august vor fi caracterizate de o vreme local chiar răcoroasă, cu o medie a valorilor diurne de 23 – 26 de grade. În acest interval, temperaturile nocturne se vor situa în marea lor majoritate între 12 şi 16 grade. Zilele de 8, 9 şi 10 august vor fi caracterizate de o vreme mai călduroasă, local cu valori diurne de peste 30 de grade. Până la sfârşitul intervalului, este estimat un regim termic în limite normale pentru a doua decadă a lunii august. În zilele de 5 şi 6 august ploile vor fi frecvente şi posibil însemnate cantitativ, iar în restul perioadei de referinţă se vor semnala local fenomene asociate instabilităţii atmosferice, cu probabilitate mai mare în 2 şi 3 august şi după data de 11 august.

În Maramureş, temperatura aerului va avea valori mai ponderate decât în săptămânile anterioare, cu maxime în medie de 26 – 30 de grade, iar în zilele de 6 şi 7 august vremea va fi local chiar răcoroasă, cu 22 – 25 de grade în orele după-amiezii. În această perioadă minimele nocturne, în marea lor majoritate, se vor încadra între 12 şi 15 grade. O încălzire a vremii este estimată pentru intervalul 8 – 10 august când vor fi şi valori de peste 30 grade în vestul regiunii, urmând ca, până la finalul celor două săptămâni de prognoză, să se înregistreze temperaturi în jurul celor climatologic specifice. În zilele de 5 şi 6 august ploile vor fi frecvente şi posibil mai însemnate cantitativ, iar în restul perioadei de referinţă se vor semnala local fenomene asociate instabilităţii atmosferice, cu probabilitate mai mare în 2 august şi după data de 10 august.

În Moldova, din data de 3 august, temperaturile vor fi semnificativ mai scăzute faţă de perioada anterioară, cu maxime, în medie, de 25 – 30 de grade, iar în jurul datei de 7 august în nordul regiunii vremea va deveni relativ răcoroasă. Valori de 32 – 33 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, se vor înregistra în unele după-amiezi doar în sudul regiunii. În tot acest interval, temperaturile minime se vor situa în marea lor majoritate între 14 şi 19 grade, posibil mai mici în dimineţile de 8 şi 9 august. Va ploua pe arii mai extinse în perioada 4 – 6 august şi cu caracter local în 3 şi 7 august, determinând un regim pluviometric apropiat de cel normal pentru prima săptămână a lunii august. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi în creştere şi după data de 12 august.

În Dobrogea, vremea va fi în general călduroasă în partea continentală a regiunii, însă temperaturile diurne vor atinge doar izolat 33 – 34 de grade în zilele de 3, 5 şi posibil pe 10 august. Pe litoral vremea va fi agreabilă, cu maxime termice de 28 – 29 de grade în cea mai mare parte a intervalului. Minimele termice ale perioadei de referinţă se vor încadra într-un ecart mediu de 18 – 21 de grade. Regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului celor două săptămâni. Ploi pe spaţii mai extinse vor fi doar în perioada 5 – 6 august, iar în restul timpului pe arii restrânse vor fi manifestări asociate instabilităţii atmosferice, cu probabilitate mai mare în 4 august şi perioada 11 – 13 august.

În Muntenia, din 3 august, valorile termice vor fi semnificativ mai mici decât în precedentele zile, în interval menţinându-se totuşi o vreme în general călduroasă, cu maxime în medie de 30 – 33 de grade; canicula va afecta doar sudul şi sud-vestul regiunii, unde se vor atinge, în perioada 3 – 5 august şi posibil în zilele de 9 şi 10 august, valori în jurul a 35 de grade. Mediat regional, minimele nocturne vor fi de 16 – 19 grade. În zilele de 6 şi 7 august sunt estimate valori ale temperaturii aerului agreabile, cele diurne în marea lor majoritate între 26 şi 29 de grade, iar cele nocturne între 13 şi 17 grade. Pe perioada celor două săptămâni, regimul pluviometric va fi în general deficitar, ploi pe arii mai extinse urmând a fi doar în perioada 5 – 6 august. Fenomene asociate instabilităţii atmosferice (izolat posibil şi averse torenţiale) se vor semnala în restul intervalului doar pe arii restrânse şi cu precădere după data de 11 august.

În Oltenia, scăderea de temperatură ce se va produce din data de 3 august va determina valori termice semnificativ mai mici decât în perioada anterioară, vremea călduroasă (cu maxime de 30 – 34 de grade) menţinându-se totuşi în mare parte a regiunii în majoritatea zilelor, însă canicula va afecta doar sudul, unde se vor atinge în zilele de 4, 9 şi 10 august valori de 35 – 36 de grade. Mediat regional, minimele nocturne vor fi de 17 – 21 de grade, iar în zilele de 6 şi 7 august sunt estimate valori ale temperaturii aerului agreabile, cele diurne în marea lor majoritate între 26 şi 30 de grade, iar cele nocturne între 14 şi 18 grade. În ansamblu, cele două săptămâni de prognoză vor fi caracterizate de un regim pluviometric în general deficitar. Ploi pe arii mai extinse, moderate cantitativ, se vor semnala doar în zilele de 5 şi 6 august. Fenomene asociate instabilităţii atmosferice vor fi în restul intervalului numai pe arii restrânse şi cu precădere în intervalul 11 – 13 august.

La munte, începând de marţi, 3 august, scăderea temperaturii aerului se va resimţi în toată zona montană, dar vremea se va menţine totuşi normal de caldă pentru prima jumătate a lunii august în majoritatea zilelor, cu maxime de 20 – 26 de grade şi minime de 11 – 17 grade, cu valori mai mici la altitudini de peste 1.600 de metri. O vreme mai răcoroasă va fi în perioada 6 – 7 august. Aversele de ploaie vor fi mai frecvente şi pe alocuri mai însemnate cantitativ în perioada 5 – 7 august, iar în celelalte zile fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala local şi temporar.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...