Capacitatea fotovoltaică globală a atins 2 TW, dublându-se în doar doi ani. E nevoie de 8 TW până în 2030

În timp ce liderii mondiali și diplomații de top din domeniul climei au început să sosească la Baku pentru reuninunea climatică COP29, Global Solar Council a anunțat că a fost atins pragul de 2 TW de capacitate fotovoltaică la nivel global. Au fost necesari doar doi ani de la primul TW instalat.
Mihai Nicuţ - mar, 12 nov. 2024, 19:27
Capacitatea fotovoltaică globală a atins 2 TW, dublându-se în doar doi ani. E nevoie de 8 TW până în 2030

Global Solar Council a anunțat că industria fotovoltaică a atins 2 TW de capacitate, în contextul celei de-a doua președinții a lui Donald Trump în Statele Unite și al unei conferințe cruciale a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, COP29, care a început în capitala Azerbaidjanului, Baku, potrivit presei de specialitate.

Implementarea tehnologiei s-a accelerat exponențial în ultimii ani, aducând cu sine reduceri dramatice ale costurilor care fac din energia solară cea mai ieftină formă de energie disponibilă pentru consumatori în multe țări din întreaga lume, spune asociația industrială.

Industria fotovoltaică a avut nevoie de 68 de ani pentru a ajunge la o capacitate instalată de 1 TW și de numai doi ani pentru a o dubla, conform calculelor Global Solar Council și SolarPower Europe.

Această piatră de hotar evidențiază modul în care energia solară devine coloana vertebrală a sistemului energetic global, se arată în anunț. Cei 2 TW de energie solară sunt echivalenți cu capacitatea electrică totală instalată din India, SUA și Regatul Unit la un loc. De asemenea, este de două ori mai mare decât capacitatea totală instalată în Uniunea Europeană.

Lumea are nevoie de o capacitate de energie regenerabilă de trei ori mai mare până în 2030, iar capacitatea solară de 2 TW trebuie să fie cvadruplată

Cu un factor de capacitate de 20%, 2 TW ar putea alimenta un miliard de locuințe care consumă o medie globală de 3,5 MWh pe an. Acesta este doar un echivalent, deoarece panourile fotovoltaice nu pot genera electricitate fără lumina zilei. Aceasta înseamnă că este necesar să le combinăm cu stocarea energiei și cu alte surse de energie pentru o aprovizionare de 24 de ore în fiecare zi, conform aceleiași surse.

Global Solar Council a subliniat necesitatea de a atinge 1,5 TW de capacitate globală de stocare și de a dezvolta 25 de milioane de kilometri de infrastructură de rețea înainte de sfârșitul deceniului. Obiectivul pentru 2030 în ceea ce privește energia solară este de 8 TW, a subliniat organizația.

„Trebuie să deblocăm finanțarea”

„Dezvoltarea fără precedent a energiei solare la nivel mondial și faptul că am atins această piatră de hotar de 2 TW, sau aproximativ șapte miliarde de panouri solare instalate, reprezintă punctul culminant al deceniilor de muncă asiduă. O politică avangardistă, ingeniozitatea industrială, șapte milioane de instalatori solari care muncesc din greu și o tehnologie versatilă și scalabilă ne-au adus la acest moment”, a declarat Sonia Dunlop, CEO al Global Solar Council.

În prezent, energia solară trebuie să dubleze capacitatea anuală de instalare la 1 TW pe an pentru a atinge obiectivul global de triplare a energiei regenerabile, convenit la COP28 din Dubai, a subliniat ea.

„Trebuie să sărbătorim cele 25 de milioane de case solare și acum să le dublăm. Pentru a ajunge acolo, trebuie să deblocăm finanțarea și să reducem costul capitalului pentru proiectele solare, în special în Sudul global”, a declarat Dunlop.

Solar Global Council își propune să reducă costul capitalului pe piețele în curs de dezvoltare de la 15% la 5%

Până în 2030, energia solară va fi principala sursă de energie regenerabilă din lume, a declarat președintele Solar Global, Máté Heisz, care este, de asemenea, responsabil cu afacerile globale la SolarPower Europe. „Avem nevoie urgentă de sprijin din partea guvernelor naționale și a investitorilor pentru a ne atinge obiectivul de triplare a energiei regenerabile”, a avertizat el.

Global Solar Council a declarat că va lansa International Solar Finance Group la COP29. Acesta este primul dialog global din lume între industria fotovoltaică și sectorul financiar, cu scopul de a reduce decalajul financiar dintre ambiție și implementare, a explicat acesta. Ambiția este de a reduce costul capitalului pentru energia solară în economiile în curs de dezvoltare de la 15% la 5%.

Deși întârzierea țărilor mai sărace în ceea ce privește dezvoltarea energiei fotovoltaice este un factor de scădere major, cel mai important fenomen este dominația Chinei atât în ceea ce privește creșterea capacității, cât și în ceea ce privește producția. Situația este similară în segmentul energiei eoliene, conform aceleiași surse.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...