Capital Economics: Criza este principalul motiv de îngrijorare pentru România. Nu jocul politic
„Principala noastră preocupare pentru economia României este impactul problemelor din zona euro. Ne aşteptăm ca Grecia să părăsească în acest an uniunea monetară, situaţie care va lovi România puternic. În acest context, ne aşteptăm ca economia ţării să se contracte cu 0,5% în acest an şi luăm în calcul un curs de 4,7 lei pe euro pentru sfârşitul anului”, a declarat, pentru Mediafax, William Jackson, analist la firma britanică de consultanţă.
Instabilitatea politică ridică semne de întrebare legate de programul României cu FMI şi UE, dar pare să existe consens între politicieni privind necesitatea acordului, a adăugat el
„Pentru momnt pare că angajamentul (faţă de acord, n.r.) rămâne intact. Dacă ar exista semne ale unei reduceri a angajamentului, situaţia ar putea deveni mult mai gravă, aşa cum au arătat evenimentele din Ungaria”, afirmă Jackson.
În contextul crizei din zona euro, instabilitatea politică nu ajută, cu siguranţă, România. Economia este deja în recesiune, iar incertitudinea politică ar putea afecta încrederea mediului de afaceri şi ar putea reduce investiţiile, notează analistul Capital Economics.
Cursul de schimb a încheiat şedinţa de vineri în urcare, la 4,5375 – 4,5399 lei/euro, după o zi agitată în care cotaţiile au stabilit un nou record pe piaţa interbancară, de 4,5400 lei/euro, în aşteptarea votului din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Cotaţia leu/euro a început să crească de marţi, ca urmare a intensificătii aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL şi PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Traian Băsescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte vineri seară de către Parlament.
România are în derulare un acord preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.