Capital Economics: Fără eliminarea rapidă a incertitudinii, România va fi mai vulnerabilă la criză

Economica.net
06 02. 2012

„Pe termen scurt, demisia Guvernului va avea probabil un impact negativ asupra pieţelor financiare din România. O îngrijorare mai mare este, însă, că fără o soluţie rapidă la incertitudinea politică, România va fi ameninţată mai puternic decât în ultimele luni de contagiune în cazul unei noi escaladări a crizei din zona euro”, a spus Jackson.

Demisia Guvernului ridică un mare semn de întrebare în privinţa disponibilităţii pentru continuarea politicii de austeritate.

„Anunţul de astăzi (luni, n.r.) ridică semne de întrebare dacă mai există disponibilitate politică pentru continuarea austerităţii şi, în consecinţă, dacă România poate conta în viitor pe sprijinul FMI”, consideră analistul Capital Economics.

România a depăşit relativ neafectată volatilitatea de pe pieţele financiare de la sfârşitul anului trecut, însă evenimentele din Ungaria constituie un model îngrijorător pentru ce se poate întâmpla când populaţia se satură de austeritate, iar guvernul renunţă la colaborarea cu FMI. Există, însă, diferenţe importante între România şi Ungaria, afirmă Jackson.

„Pentru moment, suntem de un optimism ponderat că România nu va urma soarta Ungariei. Chiar dacă opoziţia a anunţat că vrea să relaxeze măsurile de austeritate, pare că vrea să facă acest lucru gradual şi păstrând relaţiile cu FMI. În al doilea rând, României îi lipseşte o figură populistă dominantă precum Viktor Orban în Ungaria, care să adopte politici fără prea mare opoziţie locală. În final, situaţia fiscală a României pare mai solidă decât cea a Ungariei”, a spus el.

În pofida diferenţelor dintre România şi Ungaria, teama privind paralele între cele două ţări şi incertitudinea asupra direcţiei unui nou guvern înseamnă că pieţele financiare din România vor reacţiona negativ la demisia premierului.

„Necunoscuta (pentru România, n.r.) este ce se va întâmpla în zona euro. România este puternic expusă, prin legături financiare şi comerciale, faţă de uniunea monetară, mai ales în raport cu statele de la periferie. Furtuna financiară din zona euro s-a calmat în ultimele săptămâni, în mare parte din cauza intervenţiei BCE. Având în vedere că problemele din Grecia persisită şi probabilitatea ca însuşi viitorul uniunii monetare să fie analizat cu mai multă atenţie, o reluare a tensiunilor pe pieţele financiare nu ar fi surprinzătoare. Fără o soluţie rapidă la actuala situaţie politică şi semne clare că Guvernul este angajat la noi reforme, izolarea României faţă de volatilitatea din regiune s-ar putea dovedi trecătoare”, afirmă Jackson.

Premierul Emil Boc a demisionat luni, iar preşedintele Traian Băsescu l-a numit în funcţia de premier interimar pe Cătălin Predoiu.