Capital Economics: Perioada de aur a creşterii economice solide din Europa Centrală şi de Est va ajunge curând la final
România a fost lider, cu un avans anual al PIB-ului de 5,7% în trimestrul doi din 2017, urmată de Polonia (4,4%), Cehia (4,5%), Ungaria şi Bulgaria (ambele cu 3,6%), în timp ce zona euro a înregistrat o expansiune de 2,2%.
Economiile în curs de dezvoltare, de la Marea Baltică la Marea Neagră, s-au bucurat de un boom în primul semestru din acest an în urma reluării finanţărilor UE, a majorării exporturilor şi a cheltuielilor de consum, în urma creşterii salariilor şi a măsurilor de stimulare adoptate de autorităţi.
Deşi standardele de viaţă în regiune vor continua să urce spre nivelul din vest, lipsa acută de forţă de muncă şi fabricile care lucrează aproape de capacitatea maximă vor face ca ritmul rapid de creştere să nu dureze.
„Perioada de aur a creşterii economice solide din Europa Centrală şi de Est (CEE) va ajunge curând la final. Nivelul de vârf va fi atins probabil în trimestrul trei din 2017 deoarece ratele ridicate ale dobânzilor şi ale inflaţiei – cuplate cu măsuri de înăsprire a politicii fiscale – încep să afecteze cererea pe plan intern”, a apreciat economistul Liam Carson, de la Capital Economics în Londra.
Cea mai mare surpriză vine din Cehia, cu un avans anual al PIB-ului de 4,5%, mult peste media de 3% a analiştilor intervievaţi de Bloomberg. În Polonia, cea mai mare economie din estul UE, creşterea anuală a încetinit la 4,4%, de la 4,2% în primul trimestru din 2017.
„Creşterea solidă înregistrată în trimestrul doi din 2017 confirmă că autorităţile de politică monetară din Polonia sunt într-o poziţie extrem de confortabilă. Spre deosebire de alte economii din CEE, cum ar fi Cehia şi în special România, Polonia nu arată semne de supraîncălzire în acest moment”, susţin analiştii de la mBank.
România rămâne statul cu cel mai rapid ritm de creştere din grup, deoarece reducerile de taxe şi majorarea salariilor în sectorul bugetar au propulsat ţara în ultimii ani în poziţia de lider al UE la expansiunea economică. Dar inflaţia este la cel mai ridicat nivel din 2014, iar Banca Naţională a României (BNR) ar putea înăspri politica monetară.