Capitala ar putea avea două parcări park&ride anul viitor, în Străuleşti şi Pantelimon FOTO
Foto: terminalul multimodal Străuleşti. Sursa: survola, user Metrou Uşor
„Lucrările la parcarea de tip park&ride de la Cora Pantelimon pot începe în trei săptămâni, termenul de finalizare fiind sfârşitul anului 2018″, declara Primarul General al Capitalei Gabriela Firea la conferinţa Live Business organizată de Economica.net la Palatul Parlamentului pe 24 octombrie.
Săptămâna trecută a fost publicat pe site-ul Primăriei Capitalei „Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism Plan Urbanistic Zonal (PUZ) – PUZ –NOD INTERMODAL CAP LINIE DE TRAMVAI ȘI METROU PARK & RIDE- PARCARE SUPRATERANĂ ȘI TERMINAL R.A.T.B. INTERSECȚIA ȘOS. PANTELIMON CU ȘOS. VERGULUI DUDEȘTI SECTORUL 2, BUCUREȘTI”.
După perioada de 30 de zile de consultări publice, acest proiect de act normativ urmează să fie aprobat de autoritatea publică.
Conform unor informaţii din 2016, Primăria Capitalei a schimbat proiectul parcării tip park& ride de pe Şoseaua Pantelimon. Astfel, parcajul nu va mai fi realizat în subteran, ci la suprafaţă. La parter va fi amenajat un nod intermodal de transport cu 5 peroane pentru tramvaie, autobuze si maxi-taxi. Noua parcare va asigura un număr total de 420 de locuri.
Noi locuri de parcare
Firea a mai declarat că anul viitor vor începe lucrările la mai multe parcări, unele în centrul Capitalei, altele park&ride, la ieşirea din Bucureşti şi la gurile de metrou. „Anul acesta vor începe lucrările la parcarea park&ride de la capătul Şoselei Pantelimon, iar anul viitor la parcarea subterană Edgar Quinet, Piaţa Dorobanţi (254 de locuri), Piaţa Constituţiei, Sala Palatului, Piaţa Lahovari, Piaţa Cantacuzino, Theodor Pallady şi Băneasa.
De asemenea, tot anul viitor vor începe şi lucrările la parcările subterane prevăzute în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, lucrările fiind realizate de companiile municipale, cât şi cu operatori privaţi, potrivit Gabrielei Firea.
„Este vorba despre Parcarea de la Piaţa Constituţiei (988 locuri parcare), parcaj subteran Sala Palatului Nord cu 3 niveluri (552 locuri auto); parcaj subteran Sala Palatului Sud (536 locuri auto, trei niveluri); piata Lahovari (207 locuri) şi Piaţa de Flori, Piaţa Cantacuzino (206 locuri), acestea având termen de finalizare trei ani”, a detaliat Firea.
Potrivit acesteia, tot anul viitor vor începe lucrările la parcările park&ride din Băneasa, Theodor Pallady, având termen de finalizare doi ani.
În ceea ce priveste parcarea park&ride de la Theodor Pallady, a fost identificat terenul care va fi pus la dispoziţia antreprenorului pentru începerea lucrărilor, ordinul de începere va fi dat la sfârşitul anului 2017 iar termenul estimat de realizare 2 ani, respectiv sfarşitul anului 2019. Pentru zona Băneasa există contracte de execuţie, iar după realizarea PUZ-ului se demarează construcţia, termenul estimat de realizare fiind finalul anului 2019.
Se vor mai construi de asemenea parcari supraetajate pe structură uşoară, cel puţin câte o parcare în fiecare sector. La aceasta dată, se lucrează la revizuirea studiului de fezabilitate pentru două parcări situate in Sectorul 3 (Str. Cernei şi Str. Textilistilor). Sectorul 3 va preda cele două studii către Municipiul Bucureşti. După aprobarea indicatorilor tehnico – economici se poate trece la lansarea procedurii de licitaţie privind execuţia celor două parcări, termenul estimat fiind finalul anului 2017.
Referitor la realizarea de sisteme de park&ride, dar şi de bike&ride, acestea sunt propuse a se realiza la intrările în oraş (Berceni, Iuliu Maniu, Theodor Pallady, DN1, Petricani, Pantelimon) şi pe lângă staţiile importante de metrou. În acest sens, se creează condiţiile ca navetiştii şi locuitorii din zonele unde vor fi construite aceste tipuri de parcări să renunţe la utilizarea maşinii către zona centrală, având posibilitatea parcării acesteia şi trecerea la un mod de deplasare mai uşor şi rapid.
Plata parcarilor prin SMS
De asemenea, una dintre priorităţile Companiei Municipale Parking S.A. o reprezintă restructurarea şi extinderea actualului sistem de parcări publice de suprafaţă, prin administrarea acestuia în sistem „inteligent”, cu plata prin SMS, online sau prin intermediul automatelor de încasare, în regim 24/7.
Străuleşti, primul nod intermodal din Bucureşti
Până la concretizarea planurilor Primăriei Bucureşti, Metrorex avansează cu lucrările la parcarea park&ride de la Străuleşti, din zona de Nord a Capitalei. Aceasta va avea cinci nivele şi 3.000 de locuri de parcare.
Staţiile Laminorului şi Străuleşti au fost inaugurate în martie anul acesta, urmând ca depoul şi parcarea din cadrul proiectului de extindere a Magistralei 4 de metrou să fie terminate în prima parte a anului viitor.
Extinderea reţelei de metrou cu două staţii în partea de nord a Capitalei costă 252 de milioane de euro, cu TVA, potrivit Metrorex. Acest proiect are două componente de finanţare: pentru tuneluri şi staţii, finanţarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile în cadrul programelor P-OST şi POIM, în valoare de 140 de milioane de euro, fără TVA. Diferenţa de până la 252 de milioane de euro este pentru depou, „park and ride” şi intermodal.
Staţia Străuleşti de la capătul M4 va intra în alcătuirea primului nod intermodal de transport urban al Municipiului București (metrou, transport public suprateran, transport auto personal).
Staţia Străuleşti şi Park and Ride-ul vor ajuta la fluidizarea transportului de suprafaţă preluat din localitaţile învecinate (Mogoşoaia, Buftea), unde se constată o creştere semnificativă a populaţiei, spun reprezentanţii Metrorex.