Capitala cu „două moaşe” la drumuri: Administraţia Străzilor continuă cu reparaţiile, firma municipalităţii trece la construit
„Administrația Străzilor își păstrează calitatea de administrator al străzilor aflate în administrare, conform HCGMB 254/2008 cu modificările și completările anterioare”, se arată într-un răspuns al PMB pentru Economica.net.
De altfel, Administrația Străzilor București are încheiat un Acord Cadru pentru reparația străzilor cu Asocierea SC Strabag & Straco SRL, cu valabilitate până la sfârșitul anului 2020 pentru sectoarele 1,3,4,5, 6 și până în luna ianuarie 2021 pentru sectorul 2, mai spun reprezentanții PMB.
Amintim că decizia prin care era desființată Administrația Străzilor a fost suspendată de către instanță. Pe 7 decembrie anul trecut, Tribunalul București a dispus, la cererea Vesta Investments, suspendarea executării Hotărârii nr. 721/18.10.2018 a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, până la pronunţarea instanţei de fond.
Prin acea hotărăre a CGMB s-a aprobat desființarea celor 4 administrații ale Primăriei Capitalei: Administrația Lacuri Parcuri și Agrement, Administrația Străzilor, Administrația Fondului Imobiliar și Administrația Crematoriilor. Desființarea celor patru administrații avea loc ca urmare a delegării serviciilor prestate de acestea către companiile municipale.
Care va mai fi rolul Companiei Municipale Străzi, Poduri și Pasaje?
În contextul în care Administrația Străzilor n-a mai fost desființată, rămâne întrebarea cu ce se va ocupa firma de străzi a municipalității,
„Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București este o societate comercială pe acțiuni, având ca acționari Consiliul General al Municipiului București și Service Ciclop S.A. și își desfășoară activitatea conform prevederilor Actului Constitutiv. Obiectul principal de activitate este „Lucrari de construcții a drumurilor și căilor ferate„, ne-au explicat reprezentanții Primăriei.
Primul mare proiect care ar putea fi executat de firma municipalității este cel pentru rezolvarea conflictului de trafic din zona Prelungirea Ghencea.
Etapele proiectului
Acest proiect se va derula etapizat. Astfel, în prima etapă, care va fi demarată în această primăvară, vor fi relocate și modernizate toate rețelele de utilități din zonă. Dupa finalizarea acestei etape, vor fi demarate lucrările de lărgire a drumului de la 2 la 4 benzi pe sens, precum și pregatirea șantierului pentru realizarea trotuarului și a pistelor pentru biciclete.
Cea de-a doua etapă presupune, de asemenea, construirea unei linii de tramvai pe care să poată circula tramvaiul 41 și a buclei de intoarcere a acestuia.
În cea de-a treia etapă, va fi realizat nodul intermodal care ar putea include și o stație de tren, în functie de rezultattul discuțiilor care se derulează în prezent între reprezentanții PMB și cei ai CFR.
Termenul pentru finalizarea obiectivului de investiții este de doi ani de la demararea procedurilor de expropriere, iar pentru ca termenul de executie a lucrărilor să fie cât mai scurt, acestea vor fi realizate de Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București, au mai spus reprezentanții PMB. Valoarea totală a investiției este de 559 milioane lei, aproximativ 122 milioane euro.