Capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a scăzut cu 33% la finalul primului trimestru – raport

Capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins nivelul de 120,29 miliarde de lei la finalul primului trimestru al acestui an, în scădere cu aproximativ 33% comparativ cu finalul anului 2019, potrivit unui raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), preluat de Agerpres.
Economica.net - vin, 14 aug. 2020, 08:23
Capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a scăzut cu 33% la finalul primului trimestru - raport

„Se remarcă faptul că în luna martie a anului 2020, capitalizarea bursieră BVB (doar acţiuni) a înregistrat o scădere semnificativă, pe fondul temerilor investitorilor referitoare la pandemia COVID-19. Cel mai diminuat nivel al capitalizării bursiere, 113,85 miliarde de lei, a fost înregistrat în data de 18 martie 2020”, se menţionează în raport.

Potrivit sursei citate, la 31 martie 2020, pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii ale căror acţiuni au fost tranzacţionate la BVB pe piaţa principală (Regular) se situează Banca Transilvania (TLV) care deţine o pondere de circa 29% din valoarea totală tranzacţionată. Pe următoarele poziţii din acest top s-au clasat Fondul Proprietatea (FP), BRD – Groupe Société Générale (BRD), Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP). „Cele cinci societăţi de investiţii financiare sunt incluse în clasament, în timp ce sectorul bancar şi cel energetic rămân cele mai bine reprezentate în topul lichidităţii bursiere”, se menţionează în raport.

Totodată, în topul emitenţilor după valoarea tranzacţionată pe piaţa principală (doar acţiuni), primele cinci companii îşi menţin poziţiile fruntaşe de-a lungul ultimelor perioade analizate. „Din altă perspectivă, 20 din cei 78 emitenţi care au realizat tranzacţii pe piaţa principală în trimestrul analizat au cumulat un total de 96% din valoarea tranzacţiilor efectuate (doar acţiuni)”, se mai spune în raport.

Conform ASF, pe parcursul primului trimestru, pe piaţa BVB, s-au derulat 398 de tranzacţii cu titluri de credit (alte obligaţiuni, EUR-BOND şi titluri de stat) în valoare de circa 8 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 86% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Numărul tranzacţiilor cu titluri de credit a fost în creştere cu aproximativ 155% în primele trei luni ale anului 2020 comparativ cu primele trei luni ale anului 2019. Astfel, valoarea medie tranzacţionată în primele trei luni ale acestui an (20.000 lei) a fost evident diminuată faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent (363.000 lei).

„Cea mai ridicată valoare a tranzacţiilor cu titluri de credit pe piaţa BVB din trimestrul analizat a fost de 1,11 milioane de lei, fiind înregistrată pe 2 martie (tranzacţie aferentă obligaţiunilor emise de International Investment Bank – IIB22). Toate obligaţiunile de tip EUR-BOND tranzacţionate pe BVB în primele trei luni ale anului 2020 au avut ca emitenţi Impact Developer & Contractor, Patria Bank şi Autonom Services”, se mai spune în raport.

Totodată, valoarea tranzacţiilor cu produse structurate a crescut semnificativ în primele trei luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, numărul tranzacţiilor cu produse structurate a crescut cu 93%. Valoarea medie tranzacţionată cu astfel de active financiare a înregistrat un nivel de 5.501 lei/tranzacţie în primele trei luni ale anului 2020, în creştere faţă de 2.892 lei per tranzacţie, valoare aferentă primului trimestru al anului trecut.

Cea mai mare pondere în valoarea totală tranzacţionată cu astfel de produse o deţin produsele structurate având ca activ suport un indice bursier, a căror valoare a fost de circa 94 milioane de lei, reprezentând 68% din totalul tranzacţiilor. 

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...