Capitalul autohton din retail rezistă: Cinci antreprenori locali fac bani buni cu magazinele lor mici

Cinci familii de antreprenori români au reuşit anul trecut să ruleze peste 100 de milioane de lei din magazinele lor. Împreună generează mai puţini bani decât toate magazinele Carrefour Market la un loc, dar activitatea lor demonstrează că mai este loc şi de români în vânzări.
Alina Stanciu - joi, 16 iun. 2016, 21:00
Capitalul autohton din retail rezistă: Cinci antreprenori locali fac bani buni cu magazinele lor mici

Un lanţ de magazine din secuime a devenit anul trecut cel mai mare retailer cu acţionariat autohton după cifra de afaceri, potrivit datelor publicate de către Ministerul de Finanţe şi ordonate crescător de ECONOMICA.NET cu ajutorul firme.info. În 2015, Merkur, lanţul de magazine deţinut de familia Boros (Cecilia şi Gyorgy) din Harghita, a generat afaceri totale de peste 204 milioane de lei, devansând astfel Succes Nic Com, cel mai mare comerciant autohton dupa cifra de afaceri aferentă lui 2014, care a trecut pe poziţia a treia.

Retailerul care operează în momentul de faţă 16 magazine în judeţele Harghita, Mureş şi Covasna, dintre care trei tip supermarket cu suprafeţe între 500 de metri pătraţi şi 1.450 de metri pătraţi, a raportat o scădere de 3,5% a rulajelor în 2015 faţă de 2014. În ceea ce priveşte profitabilitatea, Elan-Trio SRL, compania care operează lanţul Merkur, a trecut anul trecut pe pierdere, raportând un minus de 3,5milioane de lei. 

Compania şi-a câştigat însă poziţia de lider între retailerii autohtoni prin prăbuşirea Succes Nic Com, aflat de anul trecut în insolvenţă.

Lanţul Succes operat de omul de afaceri gorjean Nicolae Sarcină (care reprezintă peste 80% din business-ul Succes Nic Com SRL) a rulat anul trecut cu peste 53% mai puţin decât cu un an în urmă, ajungând la o cifră de afaceri netă de 155,2 milioane de lei.

Povestea unui lanţ de magazine cu produse altfel decât ale retailerilor internaţionali

Strategia familiei Boroş în retail a fost dintotdeauna aceea de a fi altfel faţă de retailerii internaţionali. Au mers astfel pe o ofertă în care peste 60% dintre produse nu se asemănau ce ofereau concurenţii Lidl sau Kaufland. Şi-au dezvoltat, totodată, branduri proprii (Gobe şi Elan produse specifice gastronomiei ungureşti), lucrează cu producători locali pentru produsele proaspete, lactate şi panificaţie  şi îi ajută şi faptul că deţin o carmangerie. „Am avut restructurări atât din punct de vedere al managementului cât şi al portfoliului de produse. Implementăm o nouă strategie de merchandising care ne ajută în expunerea mai eficientă produselor în magazine. Pe lângă acestea, ne dorim să întărim brandul nostru local Góbé cu mai multe produse şi cu implementarea unui proces de asigurare a calităţii totale”, povestea pentru ECONOMICA.NET Komsa Csongor, director de marketing Elan-Trio SRL.

Acesta crede că succesul companiei se datorează unui cumul de factori printre care activitatea carmangeriei, care îi ajută în aprovizionarea magazinelor cu carne proaspătă, dar şi gamei extinse de produse locale.

Annabella, al doilea cel mai mare retailer

La mică diferenţă de Elan-Trio SRL, al doilea cel mai mare retailer autohton din România este liderul pieţei de retail alimentar din Vâlcea. Lanţul Annabella deţinut de familia Mutu din Vâlcea a intrat recent şi pe piaţa bucureşteană prin inaugurarea a trei unităţi în spaţii închiriate anterior de Mega Image. Compania a raportat în 2015 o cifră de afaceri de 197,1 milioane de lei, cu 12% mai mult faţă de anul anterior şi o marjă netă de 3,6% din cifra de afaceri

Annabella este o reţea modernă de retail, prezentă pe piaţa românească din 1994. Reţeaua cuprinde în prezent 57 de magazine, în patru formate diferite: concept store-ul Annabella A-Z, Annabella Fresh – concept special destinat comerţului de fructe şi legume, supermarketul Annabella şi Annabella Expres – magazinul de proximitate.

O familie din Focşani operează al patrulea cel mai mare lanţ de magazine româneşti

Afaceri de aproximativ 116 milioane de lei a raportat şi Zanfir SNC din Focşani, companie deţinută de familia Zanfir şi care operează zece supermarketuri, un centru en-gros şi un punct de tranşare a cărnii. Faţă de 2014, retailerul a înregistrat un rulaj cu 14,4% mai mare şi un profit net de 2,4 milioane de lei, reprezentând 2% din cifra de afaceri. „Am 14 ani de activitate ca patron de hipermarket, iar adaosul comercial la produsele alimentare nu a depăşit în cazul meu 15% niciodată. Media per magazin este 17% şi aceasta din cauza concurenţei cu marile reţele de hipermarketurilor”, a explicat zilele trecute Liliana Zanfir, patroana lanţului de supermarketuri Zanfir, unul dintre motivele pentru care rezistă în piaţă. 

Compania a pornit în 1991 cu afaceri în comerţul cu ridicata a cărnii şi mezelurilor, iar în 2002 a deschis primul supermarket. De asemenea, în 2008 firma a deschis un Food Shop& Bistro, cu o capacitate de 120 de locuri şi o producţie de 3.000 de porţii pe zi. Retailerul comercializează trei mărci proprii, o parte dintre produsele alimentare vândute sub aceste branduri fiind realizate de o companie ce aparţine Zanfir SNC şi care s-a desprins din secţia de tranşare carne de pasăre, vită și porc Zanfir.

Al cincilea retailer local după rulaje s-a dezvoltat la Vaslui

Compania Cleopatra Center deţinută de bârlădeanul Bularda Iulian şi care operează lanţul de magazine de proximitate Cleopatra, a raportat în 2015 afaceri de 115,1 milioane de lei, cu 10,8% mai mult decât în anul anterior. Profitul companiei a fost de 1,1 milioane de lei, în creştere faţă de 2014. Sub brandul Cleopatra operează peste 10 magazine în Vaslui, Huşi şi Bârlad, suprafaţa medie a unei unităţi fiind de 120 de mp. 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...