Cîţu: Rata de infectare de 6 nu înseamnă neapărat carantină în Bucureşti. Nu se închid şcolile

Carantină în Bucureşti - Florin Cîțu a declarat că bucureştenii trebuie să aștepte decizia oficială a autorităților. Acesta a precizat că indicele de 6 cazuri la mia de locuitori este doar primul indicator, iar în acest moment nu se vorbește despre o eventuală carantină în Capitală.
Ion Dobreanu - mar, 23 mart. 2021, 13:03
Cîţu: Rata de infectare de 6 nu înseamnă neapărat carantină în Bucureşti. Nu se închid şcolile

„Am așteptări foarte mari, provocarea noastră rămâne pandemia. Bucureștenii să nu asculte scenariile, să aștepte deciziile. Această cifră reprinză unul dintre indicii care duc spre carantină, niciodată nu s-a carantinat doar la indicele de 6. În acest moment nu vorbim despre carantină. Deciziile se iau după 6 la mie, atunci începem să ne uităm la toate detaliile. La MS avea loc o ședință la ora 13.00” , a declarat Florin Cîțu.

Premierul a precizat că școlile nu se vor închide, iar această decizie a fost luată și în cazul municipiului Timișoara. Premierul a adăugat că am putea opri singuri această pandemie dacă am respecta regulile impuse de autorități.

„Le spun bucureştenilor să ignore scenariile şi să aştepte deciziile. Această cifră (rata de infectare – n.r.) reprezintă una dintre informaţiile pe care le luăm în calcul atunci când discutăm despre carantinarea sau nu a unei localităţi. Niciodată nu s-a carantinat doar la 6 la mie. De fiecare dată avem alte informaţii pe care le luăm în calcul. (…) Când vom lua decizia vă voi anunţa. În acest moment nu vorbim de carantinare. (…) Carantina totală nu este o opţiune”, a precizat premierul.

De asemenea, el a spus că nu se ia în calcul o carantinare pe sectoare în Capitală şi nici închiderea şcolilor.

„Nu. A spus şi prefectul Capitalei. Încă nu am primit raportul de la prefectul Capitalei. Nu se închid şcolile. Şcolile rămân în continuare. Ştiţi foarte bine că nici la Timişoara şcolile nu s-au închis. Deci, şcolile nu se închid în acest moment. (…) Haideţi să luăm lucrurile pe rând. Ne uităm la informaţiile pe care le avem, am luat măsuri până acum, avem măsuri care, dacă ar fi fost respectate, nu am fi ajuns astăzi aici. Le cer tuturor cetăţenilor să respecte măsurile pe care le avem, regulile în vigoare. Am putea să oprim singuri această pandemie dacă respectăm regulile în vigoare. Aceleaşi reguli le-am avut şi în decembrie şi rata a scăzut. La ATI locurile au crescut în Bucureşti cu aproape 80 de locuri, spitalele au circuite COVID şi non-COVID. Le recomand tuturor spitalelor din România să facă aceleaşi lucruri. Putem să creştem astfel locurile în spitale şi la ATI. Există soluţii pentru a merge mai departe şi de a nu opri economia”, a subliniat Florin Cîţu.

Rata de infectare în Bucureşti a crescut la 6,22 la mia de locuitori, faţă de 5,67, cât a fost ieri. În Capitală, rata de infectare a sărit de 7 de mai multe ori în luna decembrie din 2020 (7,04 – 11 decembrie, 7,01 – 15 decembrie şi tot 7,01 pe 16 decembrie). Ieri, rata de infectare era de 5,67 şi au fost înregistrate 1.446 cazuri noi. Totalul infectărilor cu SARS-COV-2 de la începutul pandemiei a ajuns la 149.193 în Capitală, conform datelor comunicate ieri de GCS.

Bucureştiul a stat la o rată de infectare de peste 6 cazuri la mia de locuitori în intervalul 22 noiembrie 2020 – 1 decembrie 2020 şi în perioada 7 decembrie 2020 – 21 decembrie 2020.

Este a şaptea zi consecutivă în care rata infecţiilor la mia de locuitori în ultimele 14 zile creşte în Capitală.

Pe 4 martie 2021, rata de infectare în Bucureşti era situată sub 3 (4.03.2021 – ora 10:00 – valoarea de 2,79).

Ministrul Educaţiei solicită ca şcolile să treacă în sistem online numai dacă localitatea este carantinată

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, îi solicită ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să analizeze „cu celeritate” propunerea potrivit căreia şcolile să treacă în sistem online numai în situaţia în care la nivelul localităţii este declarată starea de carantină.

În acest sens, Ministerul Educaţiei propune într-o adresă modificarea Ordinului pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor sau instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, astfel încât şcolile să treacă în sistem online doar dacă localitatea este carantinată.

„Având în vedere interesul comun al celor două autorităţi de a asigura desfăşurarea procesului de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică, cunoscând faptul că în şcoli se respectă regulile de protecţie împotriva îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, mai riguros decât în multe alte locuri, pentru a preveni agravarea pierderilor în educaţie şi tulburărilor de socializare în rândul elevilor, conştientizând importanţa procesului de învăţământ, vă adresăm rugămintea de a analiza cu celeritate prezenta propunere a Ministerului Educaţiei de modificarea a Ordinului nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât şcolile trec în sistem online numai în situaţia în care la nivelul localităţii este declarată starea de carantină. Astfel, urmează să fie avute în vedere modificările corespunzătoare pentru art. 2 alin (3) şi art. 3 din actul administrativ anterior menţionat”, se arată în adresă.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat marţi că indicele COVID-19 comunicat de DSP este de 6,22 la mia de locuitori, iar cel mai probabil miercuri va fi convocat Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU).

„Indicele comunicat de DSP este de 6,22 la mie, fapt care ne determină să cerem tuturor membrilor CMBSU ca până la finele zilei să ne transmită propuneri. În acelaşi timp, aşa cum am discutat ieri, aşteptăm analiza DSP (…) După ce primim la finele zilei propunerile, convocăm CMBSU online, cel mai probabil în cursul zilei de mâine”, a spus Alin Stoica.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...