Carantină Coronavirus – Lugoj se pregăteşte să intre în carantină de sâmbătă
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a decis, vineri, carantinarea Municipiului Lugoj, al doilea oraş ca mărime din judeţul Timiş. Hotărârea a fost luată în urma avizului pozitiv de la INSP, care în urmă cu două zile a emis aviz negativ. De asemenea, hotărârea a fost luată în prima zi în care rata de infectare a înregistrat o uşoară scădere, de la 7,17 la 7,05 la mia de locuitori.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş a votat, în şedinţa de vineri, instituirea măsurii de carantinare a municipiului Lugoj, pe o perioadă de 14 zile, începând de sâmbătă, ora 00,00.
Având în vedere faptul că în ultimele 14 zile rata de infectare la nivelul municipiului Lugoj,este în creştere, ajungând vineri la 7,05 la mia de locuitori, DSP Timiş a analizat oportunitatea impunerii sau nu a măsurii carantinării zonale, arată un comunicat al Prefecturii Timiş.
După ce Institutul Naţional de Sănătate Publică a dat aviz favorabil carantinării municipiului Lugoj, vineri, prefectul Liliana Oneţ a convocat şedinţa CJSU, în cadrul căreia s-a votat carantinarea municipiului Lugoj.
De asemenea, având în vedere că în data de 21 noiembrie, la ora 12,00, încetează măsura carantinării oraşelor Sânnicolau Mare şi Ciacova, tot în cursul zilei de vineri DSP Timiş a analizat oportunitatea impunerii sau nu de prelungire a măsurii de carantinare a acestora.
În urma analizei a reieşit faptul că pentru ambele oraşe rata de incidenţă este în scădere, la Ciacova aceasta ajungând chiar sub 3 la mia de locuitori. Analiza DSP Timiş a fost transmisă Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Iată comunicatul prefecturii Timiş despre carantinarea municipiului Lugoj:
Având în vedere faptul că, în ultimele 14 zile, rata de infectare/1000 de locuitori la nivelul municipiului Lugoj este în creștere, Direcția de Sănătate Publică Timiș a făcut o nouă analiză pentru a se vedea dacă se impune sau nu măsura carantinării zonale.
Analiza a fost făcută în baza Metodologiei de răspândire a riscului de răspândire a virusului SARS-COV 2 într-o comunitate/ localitate în vederea instituirii măsurii de carantină zonală / ridicare a măsurii de carantină elaborat de Centrul Național de Combatere a Bolilor.
În urma analizei, Direcția de Sănătate Publică a transmis Institutului Național de Sănătate Publică propunerea de carantinare zonală a municipiului Lugoj. După ce INSP a dat aviz favorabil carantinării municipiului Lugoj, azi, la ora 12,30, prefectul Liliana Oneț a convocat ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în cadrul căreia s-a votat instituirea măsurii de carantinare, pe o perioadă de 14 zile, a municipiului Lugoj. INSP a propus ca măsura să intre în vigoare la ora 0 a zilei de mâine, 21 noiembrie.
Hotărârea va fi transmisă de urgență către Centrului Național de Coordonarea și Conducere a Intervenției în vederea emiterii ordinului șefului Departamentului pentru Situații de Urgență pentru instituirea carantinei zonale a municipiului Lugoj. Măsura de carantinare intră în vigoare de la emiterea Ordinului șefului DSU.
Având în vedere că în data de 21 noiembrie la ora 12.00, încetează măsura carantinării orașelor Sânnicolau Mare și Ciacova, tot în cursul zilei de azi, DSP a făcut o analiză pentru a se vedea dacă se impune sau nu prelungirea măsurii de carantinare a acestora. În urma analizei a reieșit faptul că, pentru ambele orașe, rata de incidență/1000 de locuitori este în scădere, la Ciacova aceasta ajungând chiar sub 3/1000 de locuitori. Analiza Direcției de Sănătate Publică Timiș a fost transmisă Institutului Național de Sănătate Publică.
Coronavirus 20 noiembrie 2020 – Primele 12 judeţe ca rată de infectare la mia de locuitori în ultimele 14 zile sunt: Sibiu, Ilfov, Cluj, Braşov, Alba, Constanţa, Timiş, Bucureşti, Arad, Bihor, Sălaj şi Mureş. Capitala a avut 1.412 cazuri noi în ultimele 24 de ore şi o rată de infectare la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, de 5,79. 21 de judeţe au o rată de infectare de peste 3 la mia de locuitori. 11 au peste 5. Niciunul dintre judeţele ţării nu se mai află în zona verde. Trei localităţi din Ilfov sunt în carantină: Berceni, Clinceni (19 noiembrie) şi Ciorogârla (13 noiembrie). Chiajna şi Bragadiru ar putea intra de la ora 20. Oraşul Constanţa va intra în carantină din weekend.
Top 12 judeţe după rata de infectare la mia de locuitori, în ultimele 14 zile:
Sibiu 8,9
Ilfov 7,89
Cluj 7,31
Braşov 6,3
Alba 6,2
Constanţa 6,13
Timiş 5,99
Bucureşti 5,79
Arad 5,67
Bihor 5,29
Sălaj 5,06
Mureş 4,96.
25 de judeţe sunt în scenariul roşu (rată de infectare peste 3 la mia de locuitori). 11 judeţe au o rată de infectare de peste 5/1.000 locuitori în ultimele 14 zile.
Creştere mare a ratei de infectare în judeţul Ilfov – 7,89; judeţul Sibiu scade la 8,9
Judeţul Ilfov înregistrează o rată de infectare cu SARS-CoV-2 de 7,89 la mia de locuitori, în creştere mare faţă de ziua anterioară, când a avut 6,78 la mia de locuitori, în timp ce judeţul Sibiu scade la 8,9 la mia de locuitori, potrivit raportării transmise, vineri, de Grupul de Comunicare Strategică.
Potrivit GCS, pe primul loc se situează judeţul Sibiu, cu o rată de infectare de 8,9 la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua precedentă, când a înregistrat 9,06 la mia de locuitori.
Judeţul Ilfov a urcat pe locul al doilea, cu o incidenţă de 7,89, în creştere faţă de joi, când a avut 6,78 la mia de locuitori, iar pe locul trei se află judeţul Cluj, cu o incidenţă de 7,31 la mia de locuitori, în scădere faţă de joi, când a avut 7,64.
Municipiul Bucureşti are o incidenţă de 5,79 la mia de locuitori, în creştere faţă de joi, când a avut 5,66.
Totodată, o rată de infectare mare se înregistrează în judeţele Braşov – 6,3; Alba – 6,2; Constanţa – 6,13; Timiş – 5,99; Arad – 5,67; Bihor – 5,29; Sălaj – 5,06.
Judeţele cu incidenţă mică a cazurilor de infectare la mia de locuitori, în ultimele două săptămâni, sunt Olt – 1,8; Vrancea – 1,79 şi Gorj – 1,81.
Niciunul dintre judeţele ţării nu se mai află în zona verde.