Cele mai importante declaraţii:
Campania de vaccinare a populaţiei va începe cel mai devreme în primăvara anului 2021. Primii care vor fi vaccinaţi vor fi cei din sistemul medical şi persoanele din grupele de risc.
României îi vor reveni 10 milioane de doze de vaccin anti COVID-19.
Este foarte important să păstrăm libertatea de circulaţie, mai ales libertatea de mişcare a mărfurilor cu liderii europeni.
Nu luăm în calcul amânarea alegerilor.
Pandemia nu se termină prin restricţii. Am reuşit să controlăm extinderea ei. E nevoie de vaccin pentru a scăpa de pandemie.
Nu vrem să vaccinăm pe nimeni cu forţa.
Restricţiile au dat rezultate. Fără restricţii, sistemul sanitar ar fi fost depăşit de multă vreme.
Nu avem motive să impunem starea de urgenţă.
E nevoie de restricţii şi în continuare. Acolo unde nu se înţelege, măsura de restricţie trebuie impusă.
Criza Coronavirus 3 noiembrie 2020, marţi, ora 13 – sumar – 7.733 de cazuri, 762 în Bucureşti (rată de infectare 3,94 la mia de locuitori). 120 de morţi, 974 pacienţi la ATI. Ziua de azi a marcat trei recorduri negative. Cel mai mare număr de decese, cel mai mare număr de cazuri noi la nivel naţional şi cel mai ridicat număr de pacienţi la Terapie Intensivă.
Despre alegerile din SUA şi relaţiile româno-americane
Relaţia cu Statele Unite ale Americii rămâne una fundamentală, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă.
Afirmaţia a fost făcută în contextul alegerilor prezidenţiale din SUA. Şeful statului a vorbit de recentele acorduri între cele două ţări.
„Ne mai despart doar câteva ore de aflarea primelor rezultate ale alegerilor pentru preşedintele Statelor Unite ale Americii, un moment de referinţă în plan geopolitic. Din perspectiva României, relaţia cu Statele Unite ale Americii rămâne una fundamentală, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic fiind un pilon de bază al politicii noastre externe şi de securitate. Totodată, Administraţia Statelor Unite, indiferent de coloratura politică, a susţinut permanent dezvoltarea relaţiilor cu România pe toate palierele”, a spus şeful statului.
Vorbind de cooperarea politico-militară şi de securitate, Iohannis a arătat că aceasta „a crescut semnificativ nivelul de conştientizare a importanţei strategice a Mării Negre atât în Statele Unite, cât şi la nivelul NATO şi am dezvoltat o viziune comună România-SUA cu privire la acest spaţiu”.
„Au fost puse astfel bazele pentru creşterea în continuare a prezenţei militare americane în România, ca o garanţie de securitate în faţa provocărilor complexe din regiune”, a evidenţiat şeful statului.
Totodată, preşedintele a vorbit de implicarea sa în relaţia bilaterală. „Eu mă voi implica în continuare în mod direct pentru consolidarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA”, a subliniat Iohannis.