Carantina şi izolarea la domiciliu în criza generată de Covid-19: reguli noi în vigoare de astăzi
Noile reguli referitoare la instituirea carantinei şi a izolării oamenilor care pot transmite noul coronavirus sunt prevăzute în Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2. Actul normativ a intrat în vigoare la 22 iulie, data publicării în Monitorul Oficial.
Economica.net vă spune ce prevede actul normativ:
Izolarea oamenilor suspecţi sau confirmaţi cu noul coronavirus
Izolarea persoanelor diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 prin testare cu metoda RT-PCR sau cu semne și simptome sugestive infectării cu virusul SARS-CoV-2 (potrivit definiţiei de caz stabilite de Centrul Național de supraveghere și control al bolilor transmisibile) se face astfel:
- în unităţile sanitare desemnate de Ministerul Sănătăţii care asigură asistenţa medicală a pacienţilor cu boala Covid-19 sau în zone-tampon ale altor spitale din reţeaua sanitară publică sau privată, până la confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2 prin test RT-PCR;
- în locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare;
- la domiciliu sau la o locaţie declarată pentru pacienţii asimptomatici, după evaluarea clinică și paraclinică pentru o perioadă de 14 zile de la data diagnosticului.
Izolarea se instituie pe baza acordului persoanelor supuse examinării, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor, pentru cel mult de 48 de ore.
Cel târziu la expirarea termenului de 48 de ore, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-una dintre locaţiile enumerate mai sus.
În situaţia în care persoana refuză măsura izolării sau măsura prelungirii izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcţia de sănătate publică județeană sau a municipiului București (DSP), care, în termen de cel mult două ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării sau a prelungirii izolării recomandate de medic.
Modelul deciziei de confirmare sau infirmare a măsurii de izolare sau de prelungire a izolării este prevăzut în anexa nr. 2 la Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1309/2020 şi conţine, printre altele, informaţii despre durata măsurii de izolare şi calea de atac prevăzută de lege.
- Până la comunicarea deciziei DSP, prin care se confirmă sau se infirmă măsura izolării sau a prelungirii izolării recomandate în spațiul special desemnat de autorități, sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanțe, persoana în cauză nu poate părăsi locaţia unde se află izolată, fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului DSP.
Măsura izolării instituite încetează la data confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.
Cui i se aplică măsura carantinării
– persoanelor care au intrat în contact direct cu cel puţin un om confirmat cu noul coronavirus prin testare cu metoda RT-PCR;
– oamenilor care sosesc în România din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, stabilite de către Institutul Naţional de Sănătate Publică;
Carantina persoanelor aflate în situaţiile menţionate mai sus se realizează, după caz, la domiciliul persoanei carantinate, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţii special desemnate de către autorităţi.
Carantina în spaţii special desemnate de către autorităţi se dispune în următoarele situaţii:
- în cazul în care persoana pentru care se instituie măsura de carantină declară pe propria răspundere că nu îşi poate asigura condiţiile de separare fizică la domiciliu sau la locaţia declarată de acestea;
- dacă persoana refuză măsura de carantină la domiciliu sau la locaţia declarată de către aceasta;
- în cazul nerespectării măsurii de carantină la domiciliu sau la locaţia declarată pe durata acesteia, deşi a consimţit-o la data instituirii măsurii.
În oricare dintre cele trei situaţii descrise mai sus, medicul curant sau, după caz, organele de control, recomandă, iar reprezentantul DSP decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi, în cazul în care constată un risc iminent de transmitere comunitară a noului coronavirus.
Medicul curant va informa în termen de maximum două ore DSP care confirmă sau infirmă, după caz, măsura carantinării persoanei în spațiul special desemnat de autorităţi.
Măsura de confirmare sau infirmare a carantinării se dispune de către DSP prin decizie motivată, cu caracter individual, potrivit Ordinului MS nr. 1309/2020.
Modelul deciziei de confirmare sau infirmare a carantinării este prevăzut în anexa nr. 1 a Ordinului MS nr. 1309/2020 şi conţine, printre altele, informaţii despre durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege.
Decizia de confirmare sau de infirmare a carantinării trebuie să fie emisă în cel mult opt ore de la informarea făcută de medicul curant sau, după caz, organele de control şi se comunică de îndată persoanei în cauză, personal sau prin mijloace de comunicare electronică.
- Până la comunicarea deciziei DSP, prin care se confirmă sau se infirmă măsura carantinei recomandată în spațiul special desemnat de autorități, sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanțe, persoana în cauză nu poate părăsi domiciliul, locația declarată pentru carantină sau, după caz, spațiul special desemnat de autorități, fără încuviințarea medicului sau a reprezentantului DSP, se mai arată în Ordinul MS nr. 1309/2020.
Carantina zonală
„Se recomandă carantină zonală, în condițiile art. 12 din Legea nr. 136/2020 atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii infecției în comunitate nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate depășește pragul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică”, potrivit Ordinului MS nr. 1309/2020.
Printre criteriile evaluate în scopul instituirii carantinei zonale se numără:
– rata de infectare peste nivelul de alertă (trei cazuri la mia de locuitori);
– ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului;
– personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate;
– personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție;
– rata de ocupare a paturilor, atât pe secțiile Covid-19, cât și pe secțiile ATI, mai mare decât 90%, cu pacienți din zona respectivă;
– populaţia din zona afectată nu respectă regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile, în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.
Criterii adiţionale pentru luarea deciziei de carantinare:
– existenţa unui/unor medici de familie pe raza localităţii responsabil/i cu monitorizarea contacţilor izolați la domiciliu, dar şi cu asigurarea asistenței medicale în zona respectivă;
– existenţa unei unități comerciale pentru asigurarea nevoilor esențiale;
– existenţa unei farmacii pentru asigurarea medicamentelor necesare tratamentului uzual al populației;
– dacă localitatea este traversată de un drum judeţean/naţional;
– dacă Poliţia locală din localitatea evaluată are suficient personal pentru monitorizarea zilnică a respectării regimului de izolare la domiciliu;
în cazul localităților mai mari, se evaluează spitalul care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați COVID-19, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situaţiei stocurilor de echipamente, a personalului medical.
Ce se întâmplă mai departe
INSP evaluează analiza de situație locală propusă de către DSP și, în cazul avizării favorabile, o va transmite comitetului județean pentru situații de urgență (CJSU).
Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.
Propunerea de ridicare a măsurii de carantină zonală se va face pe baza analizei situației epidemiologice făcute de către DSP la 14 zile de la instituirea acesteia. Analiza va fi evaluată de către INSP şi, în cazul avizării favorabile, va fi transmisă CJSU.
Decizia de ridicare a carantinei se dispune prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.