Dorința de a explora liberi de constrângerile unor rezervări la hoteluri și de a putea locui, fie și pentru câteva zile, în mijlocul naturii îi face pe mulți să apeleze la achiziționarea unei rulote. Cei care își doresc mai mult cumpără așanumitele „motorhome”, adevărate case amplasate pe șasiul unui vehicul.
Din nefericire, după câțiva ani de adevărat boom, anul 2022 a venit cu piedici majore în calea producătorilor de astfel de case departe de casă. Dacă în 2020 și 2021 pandemia le-a dat multora ideea de a se izola de lume achiziționând o rulotă cu care să călătorească și să înnopteze oriunde își doresc, anul 2022 a venit cu un puternic recul al vânzărilor.
Culmea, problemele pieței nu vin de la scăderea numărului de clienți, ci de la furnizorii de componente și, mai ales, de la producătorii de mașini pe ale căror șasiuri ar trebui montate rulotele. Tocmai de aceea, încă de anul trecut s-a observat o livrare mai rapidă a rulotelor clasice față de cele autopropulsate.
Conform organizatorilor Caravan Salon Düsseldorf 2022, în prima jumătate a acestui an, industria rulotelor a vândut cu 12,2% mai puține rulote și autorulote noi decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Scăderea se remarcă în special în zona autorulotelor. În perioada ianuarie – iulie 2022 au fost comercializate doar 40.985 de astfel de vehicule, echivalentul unei scăderi cu 15,9% a segmentului. În același timp, zona rulotelor remorcabile a rămas relativ stabilă înregistrând creștere ușoară, cu 0,8%, până la 14.217 unități.
Iar perspectivele nu sunt deloc roz pentru producătorii și comercianții de rulote. Asta pentru că, mulți clienți nu sunt dispuși să aștepte luni bune livrarea unei rulote, autopropulsată sau nu, iar producătorii de mașini nu își asumă livrarea într-un termen mai mic de șase – opt luni.
Mai grav chiar, din cauza problemelor de pe piața rulotelor noi, prețurile de pe piața second-hand au urcat la sume greu de imaginat cu doi – trei ani în urmă.
Probleme sunt și în zona companiilor care dețin parcuri de rulote pentru închiriere. Costurile tot mai mari, lipsa posibilității de a înnoi în termenul programat anumite rulote sau de a găsi piese și componente de schimb și, desigur, scumpirea carburanților a dus la o creștere a prețurilor pe care mulți clienți nu vor să o accepte.
În acest context, Caravan Salon Düsseldorf debutează pe 26 august și își va aștepta vizitatorii până pe 4 septembrie în 16 hale care găzduiesc 736 de expozanți.
„Acesta este cel mai important eveniment al sectorului. Aici, la Düsseldorf, este acoperită aproape în întregime piața rulotelor de toate felurile. Cei interesați nu vor găsi o selecție atât de largă de mărci, modele și arhitecturi la niciun alt târg de acest fel din lume. Anul acesta vom avea din nou numeroase premiere”, susține Stefan Koschke, directorul evenimentului.