Cărbunaru: Analiza propunerilor ministerelor de reducere a cheltuielilor bugetare se va face la următoare ședință de Guvern. Procesul de centralizare este încă în derulare (Video)

12 04. 2023
Cărbunaru

Potrivit acestuia, până miercuri după-amiază majoritatea ministerelor au depus deja planurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

„Prim-ministrul a anunţat în această săptămână că nu se pune problema de a ajusta salariile în sistemul bugetar. Aşadar, rămânem în această zonă a nevoii de a reduce cheltuielile publice. Este un demers de cumpătare pe care Guvernul l-a gestionat şi anul trecut. Un an complicat, dar care a permis şi ca urmare a acestor măsuri luate din timp, încă din primăvară, frânarea cheltuielilor publice şi încurajarea investiţiilor. Vă reamintesc că au fost 90 de miliarde de lei investiţiile alocate de Guvern din bugetul naţional anul trecut; anul acesta sunt peste 110 miliarde de lei.

Deci, în continuare, sunt investiţiile cele care vor dinamiza motorul economic, dar, în acelaşi timp, frânând cheltuielile statului, instituţiilor publice, în zone care să nu afecteze nici funcţionarea lor, dar nici implementarea acestor proiecte de investiţii. Vor fi tăieri pe care fiecare minister le va prezenta. Acestea urmează să fie centralizate la nivelul Guvernului şi vi le vom prezenta în momentul în care ele vor fi agregate ca atare şi vă asigurăm că, după modelul anului trecut, şi anul acesta aceste cheltuieli vor fi reduse. E o măsură firească”, a explicat Cărbunaru, la Palatul Victoria.

„Procesul de centralizare este încă în derulare, documentele fiind preluate la nivelul Guvernului. Analiza propunerilor ministerelor va fi derulată la următoarea şedinţă a Executivului”, a informat Cărbunaru.

El a fost întrebat după şedinţa de Guvern în legătură cu faptul că miniştrii aveau termen să prezinte planurile pentru reducerea cheltuielilor.

Dan Cărbunaru a precizat că este un proces în derulare şi va verifica stadiul acestuia. „Ceea ce vă spuneam este că toate aceste documente depuse de ministere trebuie centralizate tocmai pentru a avea o vedere de ansamblu asupra acestei chestiuni. (…) Planurile trebuie depuse la Secretariatul General al Guvernului (…) şi discutate după ce sunt centralizate. Deci, cel mai probabil, o discuţie pe baza acestor planuri pe care le întocmesc ministerele va avea loc după ce acest proces de evaluare a lor se va încheia. (…) În această şedinţă nu s-a discutat această chestiune, pentru că ministerele trebuie să le depună înainte să se discute pe seama lor. Ca atare, logic, ele sunt depuse, după ce sunt depuse, sunt discutate”, a răspuns Cărbunaru, la întrebările repetate pe această temă, adăugând că „această prioritate rămâne”.

Potrivit purtătorului de cuvânt, discuţiile în Guvern se vor purta în momentul în care sunt centralizate toate aceste propuneri, „pentru că ele nu sunt abordate segmentat”.

„Nu este o discuţie de a reduce cheltuielile la un minister sau altul, este vorba de un pachet important, consistent din punct de vedere financiar, care reduce presiunea asupra bugetului, ţine cont de context şi, repet, spun acest lucru, dă o dovadă de abordare cumpătată, chibzuită a banului public. (…) În şedinţa de Guvern, planurile nu erau pe masa Guvernului, ceea ce înseamnă că procesul de colectare şi de evaluare a lor este încă în derulare. Deci, de îndată ce ele sunt aşezate, puse laolaltă şi pot să facă subiectul unei analize la nivel guvernamental, acest lucru se va întâmpla”, a evidenţiat Dan Cărbunaru.

Între ministerele care au avansat, deja, propuneri de reducere a bugetului se numără şi Ministerul Afacerilor Interne.

Conform unor surse politice, MAI a avansat o reducere a cheltuielilor de aproximativ 650 de milioane de lei, banii urmând a fi economisiţi de la cheltuieli cu bunuri şi servicii – 200 de milioane de lei şi prin neîncadrarea din sursă externă în structurile ministerului a 8.000 de persoane – 450 de milioane de lei, aşa cum s-a bugetat pe anul 2023, ca urmare a deficitului de personal.

Tot surse politice au precizat că Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a propus o reducere de 160 de milioane de lei a cheltuielilor, banii urmând a fi economisiţi şi prin decalarea pentru anul viitor a unor alocări de sume aferente proiectelor de cercetare declarate câştigătoare sau în curs de a fi stabilite în baza concursurilor organizate în acest an de minister.

În privinţa Ministerului Educaţiei, aceleaşi surse politice au precizat că ministrul de resort a comunicat premierului că nu există posibilitatea de reduceri de cheltuieli la această instituţie.