Cărbunele a ajuns să ţină lumina aprinsă în România. Creşterea facturilor este iminentă
Producția de cărbune net a României a totalizat, în primele cinci luni ale acestui an, 1,864 milioane tone echivalent petrol, fiind cu 12,9% (213.000 tep) mai mare față de cea din perioada similară din 2016, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).De ce a produs România mai mult carbune? A fost nevoie de mai mult pentru a produce energie electrică.
De vină pentru această situaţie este producţia mult mai mică de energie a Hidroelectrica. După situaţia din iarnă, când a trebuit să producă mai mult pentru a acoperi consumul, nivelul din lacurile de acumulare este scăzut, iar situaţia a fost dublată şi de secetă, care face ca hidrocentralele de pe Dunăre să producă mai puţin.
În plus, eolianul a avut momente în care aportul a fost mult mai mic sau chiar zero, iar centrala de la Cernavodă a avut zile în care a funcţionat cu un singur grup.
Ca atare, centralele pe cărbune au duduit, ceea ce se vede şi în rezultatatele Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe cărbune din România. Compania, care exploatează minele de cărbune din Oltenia şi termocentralele de la Turceni şi Rovinari, a raportat profit, deşi se aştepta la pierderi.
Energia obţinută din cărbune este însă mai scumpă decât cea hidro.
Citiţi în detaliu ce urmează şi care vor fi efectele asupra consumatorilor pe e-nergia.ro.