Oprirea unui reactor nuclear, gură de oxigen pentru minele şi termocentralele din Oltenia

Închiderea unui reactor de la Centrala Nucleară de la Cernavodă a repornit turbinele termocentralelor din Oltenia, mai mult închise de la începutul anului. Este o gură de oxigen pentru complexurile energetice, care în mod normal nu găsesc clienţi pentru energia scumpă produsă.
Florin Cojocaru - lun, 03 iun. 2013, 21:03
Oprirea unui reactor nuclear, gură de oxigen pentru minele şi termocentralele din Oltenia

Deficitul de energie din piaţă provocat de închiderea temporară a reactorului 1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă este acoperit , de trei săptămâni, de termocentralele pe cărbune din ţară, în principal Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi Complexul Energetic Hunedoara, a căror producţie a crescut spectaculos cu circa 150% de la momentul 11 mai, data la care reactorul a fost oprit. Astfel, dacă până la 11 mai producţia termo pe bază de cărbune era, în medie, de circa 700-800 de MWh, după această dată a urcat până la 2.000 de MWh. Este de aşteptat, însă, ca producţia de energie termo din sursă cărbune să scadă din nou din aceasta dimineaţă, când a reintrat în funcţiune reactorul oprit de la Cernavodă.

Este o adevărată gură de oxigen pentru cele două complexuri care se aflau într-o situaţie dificilă, cu mai multe grupuri oprite, din imposibilitatea de a-şi vinde energia şi cu angajaţii în stradă, nemulţumiţi de conducerea care ar vrea să le taie o zi din săptămâna de muncă.

„E adevărat că, de luni de zile, termocentralele stau mai mult închise şi doar de trei săptămâni funcţionează la capacitate mai mare. Apa multă şi impactul eolienelor au lovit direct în termocentralele care produc scump”, ne-a spus Octavin Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional.

Pentru consumatorii casnici însă, faptul că termocentralele pe cărbune suplinesc energia nucleară nu este o veste bună. Energia termo este mai scumpă decât cea nucleară, astfel încât, cel puţin teoretic, preţul facturii energiei pentru populaţie ar fi mai mare în mai decât în luna precedentă. Totuşi, efectul ponderii mai mari a energiei termo este compensat de hidraulicitatea ridicată a Hidroelectrica care, de peste două luni, este cel mai mare producător de energie al ţării şi, fiind  cel mai ieftin, contribuie la păstrarea unei medii de preţ scăzute pe coşul reglementat al populaţiei. Mai mult, ANRE, reglementatorul pieţei de energie, a stabilit deja preţul pentru populaţie în 2013 încă de anul trecut şi nu este de aşteptat un alt comitet de reglementare pentru modificarea lui în acest an.

În ultimele săptămâni, minerii din Oltenia au ieşit în stradă protestând împotriva deciziei conducerii CEO de a face săptămâna de lucru de patru zile. Directorul Laurenţiu Ciurel a explicat că societatea pe care o conduce nu mai poate rezista fără restructurări care să reducă costul de producţie al energiei. Compania a scos în repetate rânduri energie la vânzare pe bursă, dar nu a cumpărat nimeni. Următoarele sesiuni de licitaţie vor avea loc pe 10 iunie, iar  preţurile cerute depăşesc 200 de lei/MWh.

Cele două complexuri din Oltenia operează unele dintre cele mai mari termocentrale din România: Rovinari, Turceni şi Işalniţa (pe lignit) şi Mintia şi Paroşeni (pe huilă), împreună cu exploatările miniere aferente.  CEO, cel mai mare complex, care grupează grupurile energetice pe lignit şi minele aferente are o putere instalată de 3.900 MW şi aproape 19.000 de salariaţi. 

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Nu există risc de black-out în România, în condițiile actuale
Burduja: Nu există risc de black-out în România, în condițiile actuale
Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis miercuri că nu există risc de black-out în România, în condiţiile actuale, chiar dacă în prima şi a doua zi de Paşte vom produce mai......
Trump: Harvard este o glumă, unde se învaţă ura şi prostia și nu ar trebui să primească fonduri federale
Trump: Harvard este o glumă, unde se învaţă ura şi prostia și nu ar trebui să primească fonduri federale
Preşedintele american Donald Trump şi-a escaladat miercuri lupta cu universitatea Harvard, după ce instituţia de învăţământ ...
Bursa de Valori București a închis în scădere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de miercuri
Bursa de Valori București a închis în scădere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de miercuri
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis miercuri în scădere pe aproape toţi indicii, iar rulajul a fost de 45,49 de ...
Beko România a depășit pragul de 45 de milioane de aparate frigorifice construite la fabrica din Găești
Beko România a depășit pragul de 45 de milioane de aparate frigorifice construite la fabrica din Găești
Compania Beko România, liderul pieței locale de electrocasnice și cel mai mare hub de producție al grupului Beko Europe, ...