Cărbunele moare greu în Europa – Polonia vrea să revizuiască planurile referitoare la separarea firmelor de utilităţi de activele lor din domeniul cărbunelui

Polonia vrea să îşi modifice planurile anterioare referitoare la separarea companiilor de utilităţi, controlate de stat, de activele lor din domeniul cărbunelui, a declarat marţi ministru responsabil cu gestionarea companiilor de stat, Jakub Jaworowski, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mar, 03 sept. 2024, 14:26
Cărbunele moare greu în Europa - Polonia vrea să revizuiască planurile referitoare la separarea firmelor de utilităţi de activele lor din domeniul cărbunelui

Conform planurilor precedentei administraţii de la Varşovia, subsidiarele companiilor PGE, Tauron şi Enea care operează termocentrale pe bază de cărbune urmau să fie regrupate sub umbrela unei noii companii de stat, denumită NABE, care ar fi preluat şi datoriile lor, scrie Agerpres.

La o întâlnire cu jurnaliştii, Jakub Jaworowski a spus că separarea de activele din domeniul cărbunelui este în continuare o prioritate pentru Executivul de la Varşovia, care are nevoie însă de mai mult timp pentru a decide care sunt termocentralele care vor fi închise şi care va fi impactul financiar şi social al acestor închideri.

„NABE a fost mai degrabă o opţiune nucleară”, a adăugat Jaworowski, adăugând că „există mai multe opţiuni care sunt mai puţin extreme”, care ar putea fi preferabile, fără a oferi însă detalii. Oficialul a estimat că Polonia ar avea nevoie de maximum un an pentru a veni cu un plan.

„Trebuie să luăm deciziile astfel încât să putem face faţă consecinţelor financiare. Nu spunem că nu se va întâmpla, dar lucrurile se vor clarifica în mai puţin de un an”, a spus Jaworowski.

Acţiunile principalelor companii poloneze de utilităţi, PGE SA, Tauron Polska Energia SA şi Enea SA au înregistrat săptămâna trecută căderi de până la 7% după ce ministrul Finanţelor, Andrzej Domanski, a spus că nu există bani pentru înfiinţarea NABE în bugetul pentru anul 2025.

Cu toate acestea, Jaworowski afirmă că rezolvarea problemei activelor din domeniul cărbunelui este una dintre priorităţile sale.

„Să facem ceva repede, dar în mod greşit s-a dovedit că nu a funcţionat. Avem nevoie de puţin mai mult timp pentru a pregăti un plan de ansamblu”, a spus Jaworowski.

Tranziţia energetică a Poloniei, care potrivit precedentului Executiv ar fost peste 300 de miliarde dolari, se bazează pe finanţarea externă. Cu toate acestea, creşterea preocupărilor faţă de mediu în rândul băncilor, face ca acestea să nu se grăbească în a se implica în acest proces de tranziţie până când companiile de utilităţi nu vin cu un plan privind eliminarea termocentralelor pe cărbune şi închiderea minelor.

Atunci când vine vorba despre viitorul termocentralelor pe cărbune, care în prezent asigură peste 60% din producţia de electricitate a Poloniei, Guvernul de la Varşovia trebuie să ia în calcul cererea de electricitate, costurile, impactul asupra mediului şi interesele muncitorilor şi comunităţilor afectate, a spus Jaworowski.

„O simplă privire asupra mixului energetic al Poloniei este suficientă pentru a înţelege că nu putem opri încă termocentralele pe cărbune. Ele vor fi deconectate de la reţea în timp, însă important este să găsim traiectoria corectă”, a subliniat ministrul responsabil cu gestionarea companiilor de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Atac cu rachetă în Israel. Netanyahu îi avertizează pe rebelii houthi că vor plăti „un preţ mare”
Atac cu rachetă în Israel. Netanyahu îi avertizează pe rebelii houthi că vor plăti „un preţ mare”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a ameninţat duminică pe rebelii houthi din Yemen cu privire la represalii, după ce aceştia au revendicat un atac cu rachetă în centrul Israelului,......
Se construieşte o fabrică de blindate în România. Cea mai mare companie militară din Coreea de Sud începe lucrările la începutul lui 2025 – Ţara noastră devine hub regional al gigantului sud-coreean
Se construieşte o fabrică de blindate în România. Cea mai mare companie militară din Coreea de Sud începe lucrările ...
Hanwha Aerospace, cea mai mare companie din domeniul apărării din Coreea de Sud, va începe la începutul lui 2025 construcţia ...
Nicolae Ciucă a fost desemnat în unanimitate candidat la Preşedinţia României de către Consiliul Naţional al PNL
Nicolae Ciucă a fost desemnat în unanimitate candidat la Preşedinţia României de către Consiliul Naţional al PNL
Consiliul Naţional al PNL a validat, duminică, candidatura lui Nicolae Ciucă la Preşedinţia României. Secretarul general ...
Ultima carte a lui Putin | Rusia vrea să încheie războiul cu o victorie până în 2026. Dacă nu va reuşi asta, râmân doar două super-puteri: SUA şi China – Serviciul de Informaţii Militare din Ucraina
Ultima carte a lui Putin | Rusia vrea să încheie războiul cu o victorie până în 2026. Dacă nu va reuşi asta, râmân ...
Rusia vrea să pună capăt războiului cu Ucraina la sfârşitul lui 2025 sau începutul lui 2026 cu o victorie, deoarece ...