Conform planurilor precedentei administraţii de la Varşovia, subsidiarele companiilor PGE, Tauron şi Enea care operează termocentrale pe bază de cărbune urmau să fie regrupate sub umbrela unei noii companii de stat, denumită NABE, care ar fi preluat şi datoriile lor, scrie Agerpres.
La o întâlnire cu jurnaliştii, Jakub Jaworowski a spus că separarea de activele din domeniul cărbunelui este în continuare o prioritate pentru Executivul de la Varşovia, care are nevoie însă de mai mult timp pentru a decide care sunt termocentralele care vor fi închise şi care va fi impactul financiar şi social al acestor închideri.
„NABE a fost mai degrabă o opţiune nucleară”, a adăugat Jaworowski, adăugând că „există mai multe opţiuni care sunt mai puţin extreme”, care ar putea fi preferabile, fără a oferi însă detalii. Oficialul a estimat că Polonia ar avea nevoie de maximum un an pentru a veni cu un plan.
„Trebuie să luăm deciziile astfel încât să putem face faţă consecinţelor financiare. Nu spunem că nu se va întâmpla, dar lucrurile se vor clarifica în mai puţin de un an”, a spus Jaworowski.
Acţiunile principalelor companii poloneze de utilităţi, PGE SA, Tauron Polska Energia SA şi Enea SA au înregistrat săptămâna trecută căderi de până la 7% după ce ministrul Finanţelor, Andrzej Domanski, a spus că nu există bani pentru înfiinţarea NABE în bugetul pentru anul 2025.
Cu toate acestea, Jaworowski afirmă că rezolvarea problemei activelor din domeniul cărbunelui este una dintre priorităţile sale.
„Să facem ceva repede, dar în mod greşit s-a dovedit că nu a funcţionat. Avem nevoie de puţin mai mult timp pentru a pregăti un plan de ansamblu”, a spus Jaworowski.
Tranziţia energetică a Poloniei, care potrivit precedentului Executiv ar fost peste 300 de miliarde dolari, se bazează pe finanţarea externă. Cu toate acestea, creşterea preocupărilor faţă de mediu în rândul băncilor, face ca acestea să nu se grăbească în a se implica în acest proces de tranziţie până când companiile de utilităţi nu vin cu un plan privind eliminarea termocentralelor pe cărbune şi închiderea minelor.
Atunci când vine vorba despre viitorul termocentralelor pe cărbune, care în prezent asigură peste 60% din producţia de electricitate a Poloniei, Guvernul de la Varşovia trebuie să ia în calcul cererea de electricitate, costurile, impactul asupra mediului şi interesele muncitorilor şi comunităţilor afectate, a spus Jaworowski.
„O simplă privire asupra mixului energetic al Poloniei este suficientă pentru a înţelege că nu putem opri încă termocentralele pe cărbune. Ele vor fi deconectate de la reţea în timp, însă important este să găsim traiectoria corectă”, a subliniat ministrul responsabil cu gestionarea companiilor de stat.