Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi, 19 august 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,95 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,63 lei/litrul.
Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,45 lei pe litru la benzină și 8,13 lei pe litru la motorină.
Așadar, liderul pieței a redus prețurile cu cinci bani pe litru la benzină, iar prețul motorinei a rămas nemodificat.
Precedenta ieftinire a avut loc la data de 17 august, atunci când, la fel ca azi, s-a ieftinit doar benzina, cu cinci bani pe litru. Ultima ieftinire a motorinei a avut loc la 10 august, când prețul a scăzut cu zece bani.
Este a unsprezecea scădere consecutivă de preț după 1 iulie, momentul de la care companiile au redus prețurile cu 50 de bani pe litru ca urmare a Ordonanței Guvernului. Prețurile sunt cu până la 1,15 lei pe litru mai mici decât cele de la finalul lunii iunie.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, anunțat la începutul săptămânii că măsura compensării cu 50 de bani a prețului la combustibil nu mai este necesară. Preşedintele PSD spune că în acest moment s-a intrat într-o „zonă predictibilă” cu scumpirile și compensarea de la pompă nu ar mai fi necesară. „A fost o măsură pe care a luat-o Guvernul, într-un moment nu neapărat de scumpiri foarte mari, dar de emoţie. În acest moment s-a intrat într-o zonă predictibilă şi eu nu cred că mai este oportună”, a spus el. „Acum s-au cam reglat şi preţurile la combustibil, să vedem”, a precizat Ciolacu.
Măsura de reducere cu 50 de bani a prețurilor, suportată pe jumătate de stat și pe jumătate de companii, este în vigoare până la finalul lunii septembrie.
Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.
Prețurile internaționale ale țițeiului și-au reluat creșterea joi, recuperând o parte din terenul pierdut în ultima lună și, chiar și după ieftinirea din ultimul timp, tot sunt cu 28 de dolari pe baril mai mari decât la începutul anului. Ieftinirile au fost alimentate de posibila reducere a cererii generate de o o posibilă recesiune, dar au reapărut presiunile de sens contrar, generate de nivelul redus al stocurilor. Spre exemplu, potrivit OilPrice.com, Sstocurile de țiței din SUA sunt acum la doar 425 de milioane de barili, adică 6% sub media ultimilor cinci ani. La fel, stocurile de benzină sunt cu 8% sub media ultimilor cinci ani. La ora redactării acestei știri, cotația petrolului Brent, de referință pentru piața europeană, era de 96,17 dolari pe baril, iar cea a țițeiului WTI, de referință pentru piața americană, era de 90,13 dolari.