Carburanţii s-au ieftinit substanţial în România, dar preţurile rămân mai mari decât la vecini

Preţurile medii la benzina şi motorina vândute în România au scăzut, într-o săptămână, cu 8, respectiv 9 bani pe litru, mai mult decât media europeană şi mai mult decât în ţările din jurul nostru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană, consultate de ECONOMICA.NET.
Economica.net - vin, 05 aug. 2016, 21:01
Carburanţii s-au ieftinit substanţial în România, dar preţurile rămân mai mari decât la vecini

Benzina şi motorina costau, la 1 august, 4,74 lei pe litru fiecare sortiment, preţuri medii, potrivit datelor Oil Bulletin. În euro, preţul mediu este de 1,06 euro pe litru.

Faţă de preţurile din data de 25 iulie, cu o săptămână în urmă, avem, pentru România, o ieftinire de 1,66% la benzină şi 1,9% la motorină, diferenţe calculate la preţurile în euro.

Ieftinirea carburanţilor din ultima săptămână a fost mai accentuată decât media europeană Preţul mediu la benzină a scăzut, în medie, în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu 0,3%, iar la motorină ieftinirea a fost de 1,4%.

Un litru de benzină costa, în medie, 1,28 euro, iar un litru de motorină 1,12 euro.

Cu cât au scăzut preţurile în ţările din zona noastră

În Bulgaria, ţară în care preţurile la carburanţi sunt mai mici decât la noi, preţurile au stagnat, în această perioadă. Benzina costă aproximativ un euro pe litru, iar motorina 0,96 ,euro pe litru.

În Ungaria, benzina şi motorina costă cam la fel ca în România (1,05, respective 1,06 euro pe litru), iar ieftinirea a fost de 0,5% pentru benzină şi doar 0,1% pentru motorină.

Polonia are, tradiţional, preţuri mai mici la carburanţi decât România. La 1 august, preţul mediu la benzină era de aproape un euro pe litru (0,997 euro) iar motorina costa, în medie, 0,94 euro pe litru. Ieftinirea din săptămâna analizată a fost de 0,8% la benzină şi 0,6% la motorină.

Preţurile la carburanţi sunt dictate de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, influenţate de preţul barilului de ţiţei, de politica de taxare (mai mult de jumătate din preţ sunt accize şi TVA), dar şi de condiţiile de pe fiecare piaţă în parte.
În România, piaţa carburanţilor este dominată de patri mari companii: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

Te-ar mai putea interesa și
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în 2024 peste 180 de milioane de lei din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru investiţii în lucrări de corectare a......
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Cinci oferte de la constructori din România, Turcia şi Ucraina au fost depuse, astăzi, pentru construirea lotului 1 D ...
Ciucu: Acest guvern, dar şi viitorul executiv, trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor şi să taie din alte cheltuieli ale statului
Ciucu: Acest guvern, dar şi viitorul executiv, trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor şi să taie din ...
Prim-vicepreşedintele interimar al PNL Ciprian Ciucu afirmă că Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor şi ...
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Cotaţiile futures la cacao au atins miercuri un nou maxim istoric, de peste 12.000 de dolari pe tonă, la bursa de la New ...