Carburanții s-au scumpit din nou azi, pentru a cincea oară la rând. Cât costă acum benzina și motorina

Prețurile benzinei și motorinei au crescut din nou azi în benzinării, la patru zile de la precedenta majorare de preț. Este a cincea scumpire de la începutul anului până acum.
Mihai Nicuţ - mie, 15 ian. 2025, 07:38
Carburanții s-au scumpit din nou azi, pentru a cincea oară la rând. Cât costă acum benzina și motorina

Stația Petrom din Curtea de Argeș, monitorizată de noi, afișa în dimineața zilei de 11 ianuarie un preț al benzinei standard de 7,44 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,59 lei pe  litru.

Astfel, față de prețurile din ziua precedentă, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a crescut prețul benzinei vândute în stații cu 5 bani pe litru și prețul motorinei cu 4 bani pe litru. Majorarea se regăsește în general și la celelalte benzinării de lanț din țară.

Este a cinceaa scumpire a carburanților auto din acest an. Precedenta a fost operată acum patru zile, când a crescut prețul benzinei cu 4 bani pe litru și prețul motorinei tot cu 4 bani pe litru, iar înaintea ei cu două zile a crescut prețul benzinei cu 4 bani pe litru și prețul motorinei tot cu 4 bani pe litru. Mai devreme, pe 4 ianuarie, compania petrolieră a crescut prețurile tot cu 4 bani pe litru, și la benzină și la motorină. Iar mai înainte, o altă scumpire a avut loc la 1 ianuarie, și a fost generată atunci de intrarea în vigoare a noilor accize la carburanți pentru acest an, majorare prin decizie a Guvernului. Prețurile au crescut atunci cu 17 bani pe litru, la benzină, și cu 16 bani pe litru, la motorină, majorare care a reflectat matematic creșterea accizelor.

Așadar, în 15 zile, prețurile carburanților au crescut cu 34 de bani pe litru, pentru benzină, și cu 32 de bani pe litru, pentru motorină.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV. Potrivit datelor prezentate de companie în ultimul său raport financiar, în primele nouă luni ale anului trecut vânzările totale de produse rafinate ale Petrom au crescut cu 9%, iar volumele vândute prin benzinării au crescut cu 4%.

Petrolul s-a scumpit ca urmare a impunerii sancțiunilor americane

Preţurile petrolului au crescut luni cu 2%, la cele mai ridicate niveluri din ultimele 4 luni, pe fondul aşteptărilor că sancţiunile extinse ale Statelor Unite asupra petrolului rusesc vor forţa cumpărătorii din India şi China să caute alţi furnizori, după cum a informat Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 1,8%, la 81,16 dolari pe baril, iar preţul ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 3,23%, la 79 dolari pe baril. Aceste creşteri au făcut ca petrolul Brent să închidă la cel mai ridicat nivel din 26 august şi petrolul WTI la cel mai mai ridicat din 12 august încoace. Cotațiile au scăzut doar cu puțin de la acel moment – la momentul redactării acestei știri sortimentul Brent se tranzacționa la 80 de dolar, iar WTI la aproape 78 de dolari.

Trezoreria SUA a impus sancţiuni extinse asupra producătorilor de petrol din Rusia la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv asupra Gazprom Neft şi Surgutneftegaz, precum şi asupra a 183 de nave care au transportat petrol rusesc, vizând veniturile pe care Moscova le foloseşte pentru a finanţa războiul cu Ucraina. Impactul are efect inclusiv în zona noastră, compania sârbă NIS, controlată de Gazprom, urmând să rămână fără petrol dacă nu își schimbă proprietarul.

Pe de altă parte, analiştii şi traderii din energie au spus că sancţiunile vor forţa China şi India să caute mai mult petrol din Orientul Mijlociu, Africa şi America, ceea ce va mări preţurile şi costurile de transport.

”Există temeri reale pe piaţă privind o posibilă întrerupere a aprovizionării. Cel mai rău scenariu pentru petrolul rusesc pare a fi şi cel mai realist,” a spus analistul PVM Tamas Varga.Goldman Sachs estimează că vasele vizate de noile sancţiuni au transportat 1,7 milioane de barili pe zi (bpd) de petrol în 2024, sau 25% din exporturile Rusiei. Banca se aşteaptă tot mai mult ca prognoza sa pentru intervalul de preţ al Brent de 70-85 dolari să încline către o valoare mai mare.

În plus faţă de creşterea preţurilor ţiţeiului din cauza sancţiunilor asupra Rusiei, alte contracte de energie au înregistrat creşteri semnificative, pe măsură ce gerul extrem din SUA a sporit cererea de combustibili pentru încălzire.

Contractele futures pentru gazele naturale din SUA erau aproape de un maxim de doi ani, iar cele pentru motorină atinseseră un maxim de şase luni. Preţurile benzinei din SUA, însă, nu au crescut la fel de mult ca alte contracte de energie, reducând astfel marjele de profit ale rafinăriilor.

Citeste si:

Prețul carburanților din România îl depășește acum pe cel din mai multe țări europene. Motorina a ajuns mai scumpă decât în Cehia, Polonia și chiar Spania

Te-ar mai putea interesa și
Republica Moldova şi Ucraina ar putea să dispară ca state independente, spune consilierul lui Putin
Republica Moldova şi Ucraina ar putea să dispară ca state independente, spune consilierul lui Putin
Atât Ucraina, cât şi Republica Moldova ar putea să nu mai existe ca state indepedente, a declarat într-un interviu pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda, publicat marţi, Nikolai Patruşev,......
Piața auto din China a urcat la 31,44 mil. vehicule în 2024. Aproape 6 mil. de mașini au fost exportate
Piața auto din China a urcat la 31,44 mil. vehicule în 2024. Aproape 6 mil. de mașini au fost exportate
Anul trecut au fost comercializate în China nu mai puțin de 31,44 milioane de vehicule, în creștere cu 4,5% față de ...
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat la a doua încercare de polițiști
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat la a doua încercare de polițiști
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat miercuri în timpul unei descinderi a anchetatorilor, o măsură fără ...
Armenia și SUA au semnat un acord în ceea ce privește parteneriatul strategic
Armenia și SUA au semnat un acord în ceea ce privește parteneriatul strategic
Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, ...