Carburanții s-au scumpit din nou azi, pentru a treia oară la rând. Cât costă acum benzina și motorina

Prețurile carburanților auto au crescut din nou marți dimineață, la doar trei zile de la precedenta creștere de preț. Este a treia scumpire consecutivă.
Mihai Nicuţ - mar, 08 oct. 2024, 07:48
Carburanții s-au scumpit din nou azi, pentru a treia oară la rând. Cât costă acum benzina și motorina

Stația Petrom – liderul pieței de distribuție a carburanților auto din România – de pe strada Brașov din București, monitorizată de noi, afișează azi, 8 octombrie, un preț al benzinei standard de 6,99 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,06 lei pe litru.

Așadar, față de de ziua precedentă, Petrom a crescut și prețul benzinei  și pe cel al motorinei cu patru bani pe litru.

Este a treia scumpire consecutivă a carburanților. Precedenta a avut loc acum trei zile, când Petrom a crescut și prețul benzinei și pe cel al motorinei tot cu patru bani pe litru. Mai devreme, pe 3 octombrie, compania petrolieră a crescut prețul benzinei cu trei bani pe litru și pe cel al motorinei cu patru bani pe litru.

Scumpirile de la începutul lunii octombrie vin după o lungă perioadă în care au fost operate doar ieftiniri care au făcut ca, de la finalul lunii iulie și până la începutul lunii octombrie, să se fi “recuperat” integral creșterea masivă de prețuri de la 1 iulie, generată de creșterea accizei impuse de Guvern.

Creșterea prețurilor la carburanți este determinată de creșterea cotațiilor la țiței din ultima vreme, care se apropie din nou de nivelul de 80 de dolari pe baril, după ce scăzuseră sub 70 de dolari. Motivul este, de această dată, sitiuația din Orientul Mijlociu, și mai ales temerile că aceasta ar putea escalada, ceea ce ar putea afecta aprovizionarea piețelor.

Astfel, luni după-amiază, prețul petrolului a crescut cu aproape 3,5%, pe măsură ce traderii se așteaptă la  un atac israelian la împotriva Iranului. Asta după ce săptămâna trecută valorile pentru ambele sortimente, Brent, de referință pentru Europa și WTI, banchmarkul pentru America de Nord, au avansat cu peste 9% – cel mai mult într-o singură săptămână de când cartelul OPEC+ a convenit să reducă semnificativ producția de petrol, în octombrie 2022.

La ora redactării acestei știri, țițeiul Brent se tranzacționa cu circa 79,8 dolari pe baril, iar WTI cu 76 de dolari.

Cererea de carburanți a crescut în România cu 5% în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, poitrivit estimărilor Petrom.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Te-ar mai putea interesa și
Industria Software in criza? Afla adevarul din spatele scaderii locurilor de munca in IT
Industria Software in criza? Afla adevarul din spatele scaderii locurilor de munca in IT
Industria IT a fost mult timp un motor al inovatiei si dezvoltarii economice la nivel global. De la companii de startup-uri ambitioase la giganti tehnologici consacrati, sectorul software a creat......
Efectul înjumătăţirii voucherului RABLA. Înmatriculările de autoturisme full electrice au scăzut cu 37%, în timp ce autoturismele au crescut cu 6% – Vardie, APIA
Efectul înjumătăţirii voucherului RABLA. Înmatriculările de autoturisme full electrice au scăzut cu 37%, în timp ...
Înmatriculările de autoturisme au crescut, în România, cu 6% în primele nouă luni ale acestui an, faţă de aceeaşi ...
Anunț mare despre sistemul SGR: curierul îți ia direct ambalajele de acasă și primești cei 50 de bani. Cine oferă serviciul
Anunț mare despre sistemul SGR: curierul îți ia direct ambalajele de acasă și primești cei 50 de bani. Cine oferă ...
Bringo și Carrefour România anunță că vor colecta ambalajele SGR pentru comenzile online. Clienții primesc garanția ...
UE are nevoie de bănci mai puternice. Nu avem un jucător în rândul principalilor 10 sau 20 de creditori globali – comisarul european al Economiei
UE are nevoie de bănci mai puternice. Nu avem un jucător în rândul principalilor 10 sau 20 de creditori globali – ...
Sunt necesare bănci mai puternice, în special în Uniunea Europeană, a declarat comisarul european al Economiei, Paolo ...